Lichtjesroute Landsmeer-Den Ilp

In de donkere decemberdagen worden automobilisten die via Amsterdam-Noord door Landsmeer en Den Ilp rijden, ieder jaar getrakteerd op sfeervolle kerstverlichting. Ooit begonnen als 'het gezellig maken van het dorp', is het uitgegroeid tot een attractie voor toeristen en automobilisten tijdens de kerst. De laatste paar jaren wordt de lichtjesroute steeds groter en verzinnen de bewoners van de dorpen steeds meer uitstapjes naar het lichtjesavontuur. Zo kan er met een paardentram langs alle verlichte huizen gereden worden en wordt er een kerstmarkt gehouden met vrolijke muziek.

Book 2 min

Licht tegen een winterdip

Door het sombere weer van wintermaanden krijgen mensen vaak last van een winterdip. Kunstenaar Anton Heyboer en zijn vijf vrouwen hadden hier een oplossing voor. Zij versierden hun huis en tuin uitgebreid met gekleurde kerstlichtjes. Dit zorgde voor wat meer gezelligheid in de kille buitenlucht. Mensen die in Landsmeer en Den Ilp wonen, vonden dit erg bijzonder en mooi en volgden Heyboers voorbeeld. De laatste paar jaren staan Landsmeer en Den Ilp bekend om hun prachtig verlichte huizen rond kerst. Niet alleen zijn de huizen met lampjes versierd, ook de tuinen zien er uit als een sfeervolle kerstwereld met winterse beelden en uitbundige decoratie.

Lichtjesroute

Lichtjesroute. Beeld: Noud de Greef, Flickr.com.

Anton Heyboer

Anton Heyboer is geboren in Sabang op het Indonesisch eiland Pulau Weh. De bekende kunstschilder en etser is een van de mensen die het dorpje Den Ilp bekend heeft gemaakt. Uiteraard vanwege zijn kunstwerken, maar ook omdat hij uiteindelijk met vijf vrouwen samen leefde. Iets wat uiterst ongewoon is in Nederland. Hij kreeg daarom veel publiciteit. Heyboer is op 9 april 2005 in Den Ilp overleden. Zijn vrouwen wonen nog steeds in zijn boerderij en zorgen voor de verkoop van zijn kunstwerken.

Petra Heyboer voor de Anton Heyboer Gallerie

Petra Heyboer voor de Anton Heyboer Gallerie. Beeld: Wikimedia.

Wil Kok

Wil Kok is de buurvrouw van de vijf vrouwen van Anton Heijenboer en eigenaar van het restaurantje ‘De Drie Zwanen’, dat naast de galerie staat. Zij is onder andere de bedenker van de lichtjesroute met de paardentram. De paardentram gaat s ‘avonds op verschillende tijden langs alle verlichte huizen. Ze organiseert daarnaast nog meer verschillende uitjes naar Landsmeer en Den Ilp.

Ben je opzoek naar een gezellige sfeer of uitstapje tijdens kerst? Dan is de lichtjesroute door Landsmeer en Den Ilp ideaal.

Oneindig Noord-Holland beschikt helaas niet over aanvullende informatie over de organisatie en locatie van de Lichtjesroute. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de website van Laag Holland.

Publicatiedatum: 04/12/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

5 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN