Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vermaak voor als je graag met je voeten in de modder staat

Noord-Holland kent veel historische steden zoals Hoorn, Enkhuizen, Alkmaar en Haarlem. Maar ook de natuur en het platteland kent haar historische charme. Stolpboerderijen, kaasmarkten, groenteveilingen, tuinen, veekeuringen en een Concours Hippique. Dit en meer nostalgie van het leven buiten de stad vind je bij onderstaande evenementen en musea. Een top vijf van ons.

Landbouwshow Opmeer

De eerste maandag van augustus staat de gemeente Opmeer in West-Friesland volledig in het teken van de jaarlijkse landbouwshow. Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de grote diversiteit aan vee dat gepresenteerd en gekeurd wordt. Zo is er bijvoorbeeld een rundveekeuring waarbij je bijzondere prijzen, waaronder de beste hoogproductieve koe en de koe met de beste uiers, kan winnen. Ook worden er verschillende geiten en schapenrassen geshowd. Vooral de schapenfokkerij kent in Nederland een lange geschiedenis. Tijdens de landbouwshow in Opmeer kun je onder andere wollige Texelaars, Bleu du Maine en Hampshire Down schapenrassen aanschouwen.

Paardenliefhebbers kunnen zich de hele dag vermaken bij het Concours Hippique, waarbij verschillende wedstrijden worden gehouden voor paarden met rijtuig: van enkelspan tot vierspan of het klavertjedrie (twee paarden achter, één voor). Daarnaast is er een springconcours en zijn er speciale showrubrieken zonder wedstrijdelement. Zo kun je ponyrijden en zijn er mini pony’s met veulens. Kinderen kunnen zich tijdens de landbouwshow ook prima vermaken op een luchtkussen, met kinderspelletjes of bij de skatebaan. Hou je meer van honden? Dan kun je altijd nog een kijkje nemen bij de kynologenclub van West-Friesland.

Schapen in de wei. Beeld: Wikimedia Commons.

Museum BroekerVeiling

De Broeker Veiling was de eerste doorvaarveiling voor groenten in Nederland en begon met het veilen van groenten in 1887 bij de Bakkersbrug te Broek op Langedijk in de openlucht. Het huidige gebouw komt uit 1912 en doet sinds de jaren zeventig geen dienst meer als veiling. Het is op water gebouwd in een vooruitstrevende bouwstijl uit de late Jugendstil. De originele veilingklok uit 1903 hangt er nog. Het is nu een museum waar onder andere tuindergereedschap wordt tentoongesteld.

Neem plaats in de authentieke veilingbanken en doe mee met de veiling. De prijs bepaal je via de veilingklok. Zo beleef je hoe het er in de negentiende eeuw aan toeging. Je kunt ook in een rondvaartboot of fluisterschuit stappen en Het Rijk der Duizend Eilanden ontdekken.

Museum BroekerVeiling is begonnen met de campagne ‘Hartstikke ZAAI’. Het museum wil daarmee laten zien hoe leuk, leerzaam en niet saai zaaien is. Voor bezoekers is er een stuk land vrijgemaakt waar je iets mag zaaien! De tuinders van het museum zijn geregeld aanwezig om hun beste zaaitips uit te delen.

Museum BroekerVeiling. Beeld: Bertknot, Flickr.com.

Hortus Bulborum in Limmen

Echt een liefhebber van bloemen? Dan kun je een dagje uit plannen naar de Hortus Bulborum in Limmen. Dit is een fascinerende bollentuin met een buitengewone collectie voorjaarsbloeiende bolgewassen, waaronder tulpen, hyacinten, narcissen, allerlei krokussoorten en meer. Je vindt er niet alleen hedendaagse bloemen. De tuin is tevens in het bezit van een enorme hoeveelheid oude en historische bolgewassen, waarvan sommigen zelfs terug gaan tot de zestiende eeuw! De oudst gekweekte tulp die je in de Hortus vindt, de ‘Duc van Tol Red and Yellow’ stamt uit 1595. De oudste keizerskroon, de Frittilaria imperialis ‘Profilera’, siert de bollentuin al sinds 1577. De museale tuin is leuk om te bezoeken op de fiets. In de directe omgeving vind je namelijk veel mooie fietsroutes om na een bezoek aan de tuin te ontdekken.

Hortus Bulborum. Museumtuin in Limmen. Beeld: Kent Wang, flickr.com.

Landbouwdag Alkmaar

Net als Opmeer kent Alkmaar een jaarlijkse landbouwdag. Deze vindt in 2016 plaats op de laatste woensdag van september. Van oudsher worden er op deze feestelijke dag op het Waagplein en in de directe omgeving daarvan paarden, shetlandpony’s, slachtvee en kleinere dieren, waaronder kippen, eenden en konijnen, tentoongesteld en gekeurd. Als je je ogen de kijk hebt gegeven aan prachtige rijdieren, een paar konijnen hebt geknuffeld en koeien hebt geaaid, kun je daarna nog vermaak vinden bij allerlei marktstallen met onder andere paardensportartikelen en een sfeervolle lappenmarkt in het centrum van Alkmaar. Ook rond de kroegen en terrasjes worden activiteiten georganiseerd.

Shetlandpony’s tijdens de Alkmaarse landbouwdag in 2011. Beeld: Jim Forest, flickr.com

Kaasmarkten

Komt de woensdag in september je niet uit, maar staat een cultureel bezoek aan Alkmaar wel op je wensenlijstje? Kom dan naar de stad als de kaasmarkt er is. In Alkmaar vind je dit typisch Hollandse evenement elke vrijdagochtend tussen maart en september. Alkmaar is echter niet de enige stad waar kaasdragers en -makers trots hun kazen presenteren. Ook in Edam en Hoorn kun je terecht voor een lekker stuk authentiek Hollandse kaas, die stiekem veel beter smaakt dan de voorgesneden plakken uit de supermarkt. In Edam kun je jouw kaasvoorraad elke woensdag, van juli tot en met augustus, aanvullen.

Naast de markt kun je in Edam ook een bezoekje brengen aan de kaaswaag en de kaaspakhuizen die de herinnering aan het geur- en kleurrijke verleden van deze stad van kaas in leven houden.Trek je liever je regenlaarzen aan en ga je al banjerend door de modder langs de paardenstal of pak je de fiets en snuif je de geuren van een historische bloementuin op? Er is genoeg te doen voor ieder die behoefte heeft aan de charme van het Noord-Hollandse platteland!

Kaasmarkt in Edam. Beeld: vpzone, flickr.com

Auteur: Liza Koppenrade

Publicatiedatum: 01/06/2016

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.