Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Veel hongerige magen en een krappe beurs

Cornelis Koning en zijn vrouw Antje Molenaar trouwen in 1866. Uit dit huwelijk worden 11 kinderen geboren.  Het eerste kind is een meisje, dat Trijntje genoemd wordt. Zij zal al vroeg de handen uit de mouwen hebben moeten steken om haar moeder te helpen, want na haar komen 9 jongens ter wereld.

Een als laatste geboren meisje overlijdt een maand na haar geboorte.  Twee zonen overlijden wanneer zij het huis al uit zijn. De een is dan 20 jaar, de ander is 17 jaar oud. Een molenaarssalaris is onvoldoende om al die kinderen te kleden en te voeden.  Cornelis Koning moet naast zijn werk als molenaar hard bijklussen. Maar ook het in huis nemen van familieleden verlicht de financiële nood.

Strijkmolens bij Rustenburg

Strijkmolens bij Rustenburg Op de voorgrond strijkmolen L, waarbij onlangs een klein schuurtje geplaatst is. Even verderop ligt strijkmolen K. Bij de herinrichting van dit gebied is de fundering van het huisje waarin Cornelis Koning gewoond heeft, geruimd.

Inwoning

In 1889 verlaat Trijntje Heerhugowaard om in Rustenburg te gaan werken. Spoedig trouwt zij met IJzak van Leijen, die als knecht bij Cornelis Koning op de molen staat ingeschreven. Na haar huwelijk woont Trijntje met haar man bij haar ouders in de molen. Op die manier spaart het jonge paar de huurkosten uit voor een eigen woning èn draagt het bij in het onderhoud van het grote gezin, waar op dat moment nog zes jongens thuis wonen.

Waarschijnlijk wordt ook het schuurtje bewoond, want sinds 1890 staat ook een broer van Antje als kostganger op dit adres ingeschreven. In 1898 overlijdt Antje, kort daarop gevolgd door haar broer. In dat jaar wonen nog maar drie jongens thuis. In 1904 verlaat de laatste jongen de molen. Hoe lang Cornelis nog ìn de molen woont is niet duidelijk.

Overlijdensakte van Cornelis Koning

Overlijdensakte van Cornelis Koning In het Regionaal Archief van Alkmaar bevindt zich in het Overlijdensregister van Heerhugowaard de akte die werd opgemaakt na het overlijden van Cornelis Koning.

Een huisje tussen de molens

Uit de overlijdensakte van Cornelis Koning blijkt dat hij zijn molen verlaten heeft en in een huisje tussen molen K en L woont. Wanneer Frederik van Leijen en Cornelis Hoek aangifte doen geven zij aan dat op 22 februari 1916 ‘des voormiddags ten 5 ure, binnen deze gemeenten in het huis staande wijk H, nummer 2, is overleden Cornelis Koning’.In het Bevolkingsregister staat  IJzak van Leijen ingeschreven op H, 1 (strijkmolen L). Molenaar Cornelis Hoek woont  op H, 3 (strijkmolen K).  Met de dood van Cornelis Koning komt aan de bewoning van het huisje een einde. De molen van Cornelis Hoek wordt vervolgens aangeduid als H, 2, en ook de molens I en H verschuiven een plaatsje terug in de nummering.

Cornelis Koning is bijna 77 jaar oud, wanneer hij overlijdt. Uit het feit dat hij niet meer in de molen woont, mag worden opgemaakt dat hij de bediening van zijn molen overlaat aan zijn schoonzoon. Toch gaat het polderbestuur er pas na  het overlijden van Cornelis Koning formeel mee akkoord dat IJzak van Leijen het molenaarschap van zijn schoonvader overneemt.
IJzak van Leijen en zijn vrouw blijven kinderloos. In 1932 vertrekt het echtpaar naar Ursem.

Kaart Schermer

© Schermer Molens Stichting
QR: 14-2.Strijkmolen L.

Publicatiedatum: 26/02/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.