Van rood naar groen en oranje

Bruggen praten niet. Jammer, want anders had de Diemerbrug kunnen vertellen over de oorlogsjaren. Bijvoorbeeld over de wagens van Saan die toen ze 's nachts over de brug reden nog rood waren en de volgende ochtend ineens fris groen en oranje oogden.

Wagenpark Saan aan Muiderstraatweg, 1950.

© Historische Kring Diemen.

Wagenpark Saan aan Muiderstraatweg, 1950.Wagenpark Saan aan Muiderstraatweg, 1950.

De Diemerbrug was op 5 mei 1940 officieel in gebruik genomen. De oude brug lag iets verderop over de Weespertrekvaart, in het verlengde van de Ouddiemerlaan en de Ouderkerkerlaan. De Diemerbrug stond er pas een week toen colonnes Duitse militairen er over de Hartveldseweg langsreden.

Papieren

Over de Diemerbrug hobbelde regelmatig een kruiwagen waarin papieren verborgen zaten van een illegale organisatie. Duitse militairen, onderduikers en verzetslieden passeerden de brug. Dorpelingen moesten over de brug naar het distributiekantoor. Maar een van de meest bijzondere nachten was wel toen in april 1942 twee vrachtauto’s van Saan, komend uit Amsterdam, de brug opreden. Met aan boord de administratie van woningbouwvereniging Patrimonium. Om te voorkomen dat Duitsers die papieren in beslag namen, had het verzet Saan ingeschakeld. De administratie van Patrimonium kon de bezetters te veel vertellen over huurders. Dat was gevaarlijk. En dus waren op een donkere aprilnacht (straatverlichting brandde niet meer) twee vrachtwagens bij Patrimonium voorgereden. De hele papierhandel werd snel ingeladen. En over de Diemerbrug ging het transport naar een timmerfabriek aan de Ouderkerkerlaan. Daar werd de administratie verborgen. Maar stel dat iemand die nacht de wagens van Saan in de Amsterdamse Vondelstraat had gezien? De rode kleur viel wel op. Dus viel het besluit het hele wagenpark diezelfde nacht over te spuiten. In groen en oranje (!) – kleuren waarmee het bedrijf zich nog presenteert.Op initiatief van de gemeente Diemen heeft Oneindig Noord-Holland de route ‘Diemen in de Tweede Wereldoorlog’ uitgezet, in nauwe samenwerking met leden van de Historische Kring Diemen.

Klik hier voor de plattegrond met daarop de locaties van de andere verhalen.

Publicatiedatum: 26/11/2014