Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van rood naar groen en oranje

Bruggen praten niet. Jammer, want anders had de Diemerbrug kunnen vertellen over de oorlogsjaren. Bijvoorbeeld over de wagens van Saan die toen ze 's nachts over de brug reden nog rood waren en de volgende ochtend ineens fris groen en oranje oogden.

De Diemerbrug was op 5 mei 1940 officieel in gebruik genomen. De oude brug lag iets verderop over de Weespertrekvaart, in het verlengde van de Ouddiemerlaan en de Ouderkerkerlaan. De Diemerbrug stond er pas een week toen colonnes Duitse militairen er over de Hartveldseweg langsreden.

Wagenpark Saan aan Muiderstraatweg, 1950. © Historische Kring Diemen.

Papieren

Over de Diemerbrug hobbelde regelmatig een kruiwagen waarin papieren verborgen zaten van een illegale organisatie. Duitse militairen, onderduikers en verzetslieden passeerden de brug. Dorpelingen moesten over de brug naar het distributiekantoor. Maar een van de meest bijzondere nachten was wel toen in april 1942 twee vrachtauto’s van Saan, komend uit Amsterdam, de brug opreden. Met aan boord de administratie van woningbouwvereniging Patrimonium. Om te voorkomen dat Duitsers die papieren in beslag namen, had het verzet Saan ingeschakeld.

De administratie van Patrimonium kon de bezetters te veel vertellen over huurders. Dat was gevaarlijk. En dus waren op een donkere aprilnacht (straatverlichting brandde niet meer) twee vrachtwagens bij Patrimonium voorgereden. De hele papierhandel werd snel ingeladen. En over de Diemerbrug ging het transport naar een timmerfabriek aan de Ouderkerkerlaan. Daar werd de administratie verborgen. Maar stel dat iemand die nacht de wagens van Saan in de Amsterdamse Vondelstraat had gezien? De rode kleur viel wel op. Dus viel het besluit het hele wagenpark diezelfde nacht over te spuiten. In groen en oranje (!) – kleuren waarmee het bedrijf zich nog presenteert.

Diemen in de Tweede Wereldoorlog

Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen. Er staan enkele monumenten in Diemen en op de joodse begraafplaats ligt een bijzonder urnenveld. Maar de meeste plekken die in de jaren 1940-1945 een belangrijke rol hebben gespeeld, passeer je zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.

De inwoners van Diemen hebben dagelijks de gevolgen ervaren van de Duitse bezetting. Verzetslieden pleegden hier aanslagen op treintransporten. Aan de Ouderkerkerlaan rolde in het grootste geheim verzetsblad Vrij Nederland van de pers. Joodse buren bleken plots vertrokken. Een hele woonbuurt moest tegen de vlakte om Duitse soldaten bij een bunkermuur op de Hartveldsebrug een ruimer schootsveld te geven. In een koude wintermaand hobbelden ernstig ondervoede kinderen ’s nachts in onverwarmde vrachtwagens naar pleeggezinnen in Friesland. Daar was meer eten dan de gaarkeuken aan de Muiderstraatweg bood.

Publicatiedatum: 26/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.