Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tulpenburg trok hoge gasten

Tulpenburg was de naam van een nu niet meer bestaande buitenplaats aan de Amstel. In het begin van de 17e eeuw bouwden veel rijke kooplieden uit Amsterdam een fraai buiten aan de Amstel. Volgens de overlevering verbleef Benedictus de Spinoza hier enige tijd, nadat hij 1656 uit Amsterdam was verbannen. Iets voorbij de banpaal en buiten het rechtsgebied van de stad Amsterdam: dat mocht nog net.

Buitenplaatsen waren populair bij de rijke, stedelijke elite, niet alleen vanwege het prestige, maar ook om gezondheidsredenen. Het leefklimaat in het snel uitdijende Amsterdam was niet bepaald goed voor je gezondheid. Halverwege de 17e eeuw was er zelfs een pestepidemie.

In 1606 stond hier een hofstede die ‘Breeweer ofte jonge Costverloren’ werd genoemd. In 1619 werd het eigendom van het terrein overgedragen aan de Amsterdammer Abel Mathijsz. Diens erfgename Anna Burgh trouwde in 1650 met Dirk Tulp, bewindhebber van de Verenigde Oostindische Compagnie en Amsterdams schepen.

Gezicht op de grenspaal bij de buitenplaats Tulpenburg aan de Amstel, ca. 1742-1782. Collectie Noord-Hollands Archief.

Stadhouder

In 1717 kocht de invloedrijke Amsterdamse koopman David de Pinto jr het pand. Belangrijke mensen kwamen op bezoek: Stadhouder Willem IV, Frederik de Grote  (in 1755), en Stanislaus Leszczynski, hertog van Lotharingen en ex-koning van Polen.

In verband met het faillissement van het handelshuis De Pinto werd Tulpenburg in 1761 verkocht. In 1784 kocht de beruchte sloper Frederik Kaal ook deze buitenplaats. Zoals altijd ging hij grondig te werk. Later werd er herberg Het Koetje ingericht. Ook deze herberg werd in 1965 gesloopt.

Publicatiedatum: 02/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.