Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tessels Lant

In het voorjaar van 2012 heropende het Tesselse Kaap Skil (voormalig Maritiem en Juttersmuseum) haar deuren. Aan het plafond van het nieuwe gebouw hangt een heel bijzonder kunstwerk. Kunstenares Erna van Sambeek heeft samen met zo’n dertig Tesselaars een kleed van de kaart van Texel gemaakt. Deze kaart is negen bij vier meter en is volledig van Texelse producten gemaakt.

Restaurant Kaap Skil

Restaurant Kaap Skil

Van Sambeek werd in januari 2011 voor dit project benaderd door het interieurbureau dat de inrichting verzorgde  van Kaap Skil. Van Sambeek: ‘Voor het landschap hebben we negentien kilo gesponnen wol van het Texelse schaap gebruikt. Voor de duinen van vilt hebben we zo’n vijf kilo wol van het Drents heideschap en het Texelse schaap nodig gehad.

De wol werd gekleurd met verf die gemaakt is van op Texel groeiende vlier, boerenwormkruid en duizendblad. En het bos bestaat op de kaart uit gedroogd zeewier dat ik zelf op het strand heb gejut. Op het eiland vond ik enthousiaste bewoners die hun expertise voor dit project wilde inzetten. Ze sponnen de wol, breiden, naaiden, knipten, verfden, lasten en smeden. Doordat zowel het ruwe materiaal als de mensen van het  eiland komen, is de kaart niet alleen een kaart van Texel, maar ook een uniek Texels product.’

Tessels Lant met Erna van Sambeek

‘Texel bestaat uit een aantal verschillende gebieden. In het westen het natuurlijke duin- en strandgebied dat in de dertiende eeuw is ontstaan. Daarnaast ligt het ‘hoge land’ wat in de ijstijd is ontstaan en waarvan de ‘Hoge Berg’ (vijftien meter) het hoogste punt van is. Dit oude land ziet erop de kaart uit als een aan elkaar gebreide lappendeken van kleine akkertjes.

Het ‘lage land’ ligt ten noorden en ten zuiden hiervan. Grotere polders hebben hier de ruimte tussen het vroegere eilandje Yerland en het oude land opgevuld. Samen met de dijken die hier doorheen slingeren is dit het ‘nieuwe land’.  De variëteit en het reliëf in het landschap is goed terug te zien op de kaart. Ook de dorpen hebben hun plek gekregen. De kerken zijn nagemaakt in keramiek en de dorpen zijn met stukken spiegel vormgegeven. De spiegels staan symbool voor het heden. In spiegels zie je namelijk  altijd wat er nu aan de hand is.’

Website:
http://www.kaapskil.nl/
http://dekaartvantexel.blogspot.nl/
http://www.ernavansambeek.nl

Meters breiwerk

Publicatiedatum: 23/07/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.