Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Televisiedroom van Bussum in vlammen opgegaan

Bussum, 21 maart 1971: “Tijdens een discussie over kleurentelevisie, die plaatsvond terwijl alle apparatuur al uitstond, hoorden we vreemde geluiden op de gang. We trokken de deur open om te zien wat er aan de hand was. De studiochef hield een luik van de kabelgoot open en een brandwacht stond er met een blusapparaat in te spuiten. We deden de deur weer dicht en gingen door met de discussie. Na een minuut of vijf zei een van ons: 'Volgens mij is er brand.'”

Het begin van de Nederlandse televisie

Tijdens een vergadering van Philips-medewerkers in Hotel De Rozenboom te Bussum werd bepaald dat de eerste televisie-uitzending vanuit Bussum zou worden uitgezonden. De Irenekerk werd bij toeval uitgekozen als de plek voor de eerste televisiestudio van Nederland. “Eén van de deelnemers aan die bijeenkomst liep toevallig langs de Irenekerk, waar toen een handel in manufacturen en textiel zat. Het gebouw stond te huur en had een torentje, waar ze een zender op konden bouwen”, aldus Chris Leenders van de Historische Kring Bussum. Op 2 oktober 1951 om acht uur ’s avonds konden diegenen die een televisietoestel bezaten, dat waren slechts een aantal Philips-medewerkers en de koninklijke familie, kennismaken met het nieuwe medium televisie. Deze aflevering van de ‘Toverspiegel’ werd uitgezonden vanuit de Irene studio in Bussum en niet, zoals velen misschien denken, vanuit Hilversum.

De brandweer van Bussum probeert tevergeefs televisiestudio Vitus te redden. Beeld: Historische Kring Bussum.

Studio Vitus

Door de grote groei van de televisie was er al snel behoefte aan een tweede, grotere studio in Bussum. Dit werd het parochiegebouw van de St.-Vituskerk aan de Brinklaan. De bouw van dit verenigingsgebouw werd in 1884 samen met de bouw van de kerk gefinancierd door de familie Dreesmann (van Vroom & Dreesmann). Het parochiegebouw werd nog verbouwd en met een verdieping verhoogd om vanaf 1954 dienst te kunnen doen als televisiestudio.

Studio Vitus in vol ornaat. Beeld: Historische Kring Bussum.

Brand verwoest droom televisiestad Bussum

In 1967 werd Studio Irene gesloten vanwege de komst van studio 1 en 2 in Hilversum. Toen in de nacht van 21 op 22 maart 1971 Studio Vitus ook nog volledig afbrandde, was het gedaan met de televisiedroom van Bussum. “Het hele driehoekige pleintje vóór de studio stond vol met brandweerwagens. Niemand had de moeite genomen om te kijken of er misschien nog mensen in het gebouw waren. […] Opeens kwam er een grote vonkenregen op het dak van de St.-Vituskerk terecht. Alle stralen van de brandweer gingen onmiddellijk de andere kant op. De kerk mocht niet in brand vliegen. Later hoorden we dat studio Vitus bij de brandweer als het brandgevaarlijkste gebouw van Bussum te boek stond. Zo gauw bekend was dat Vitus brandde, was het gebouw opgegeven. […] Het enige dat uit het gebouw gered is, waren de beeldbanden.”

Brandende televisiestudio Vitus te Bussum, 22 maart 1971. Fotograaf Onbekend / Anefo, Nationaal Archief.

Auteur: Kirsten Kouwenhoven

Bronnen

 • Bert van der Veer, 60 jaar televisie in Nederland (Baarn 2011).
 • De brand van Vitus, http://www.avwiki.nl/index.php/De_brand_van_Vitus
 • Hans Verhagen, De Gekke Wereld Van… Hoepla (Amsterdam 1968).

Publicatiedatum: 04/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

2 reacties
 • A schreef:

  In de nacht van de brand in Vitus in Bussum, was degene die op moest letten of er geen brand uitbrak of dat er niet werd ingebroken, bij mij. Hij was mijn toenmalige vriend. Ik heb geen idee waar hij nu is.

 • Angelique Hummel schreef:

  In de nacht van de brand van St. Vitus in Bussum, was degene die op moest letten of er geen brand uitbrak of dat er niet werd ingebroken, bij mij. Hij was mijn toenmalige vriend. Geen idee waar hij nu is.

  Angelique Hummel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.