Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tabaksfabriek Jan de Ruyter in Uithoorn

Aan de verdwenen tabaksindustrie van Uithoorn herinnert nog het beeldje De Roode Vos aan de Schans tegenover het Rechthuis. Een soortgelijk beeldje sierde ooit de gevel van de Uithoornse tabaksfabriek.

Gepruimd!

Het is zomer 1936. “Kees, uitkijken voor opa, hoor”. Ze kwamen met een lekker gangetje van de Lange Brug de Schans inrijden op hun doortrappers. Jan had opa al zien staan voor de tabakswinkel van Jan de Ruyter tegenover de gelijknamige fabriek. Opa nam een verse pruim uit zijn pas gekochte puntzak pruimtabak ‘De Roode Vos’. Tja, en dan moet de oude pruim weggespuwd worden. Opa had de jongens aan zien komen en een ferme bruine straal raakte de arme Kees nog net op zijn hoge schoenen. “Ouwe viezerik”, mopperde Kees. En opa? Die had reuze schik dat hij nog even trefzeker was als in 1925.

Pruimtabak.

De Roode Vos teruggekeerd op de oude plek

Aan de gloriejaren van de tabaksfabriek, aan de Schans nr. 23, herinnert het beeldje ‘De Roode Vos’. Het is hier tegenover het Rechthuis in 2005 geplaatst. Deze rode vos is een schepping van de Uithoornse kunstenaar Gerard van Hulzen. Hij greep hiervoor terug op een stenen beeldje dat op een console in de hoekgevel van tabaksfabriek Jan de Ruyter (1827-1955) stond.

Tabakspot.

Fabriek en winkel

Eigenaren van de tabaksfabriek waren François Vlamingh Kiebert en de familie Smelt. De bekendste bedrijfsleider was Emmanuel Brom, die in 1910 aan de rand van Uithoorn op Thamerlaan 2 een opvallende woning (het Witte Huis) liet bouwen.

De fabriek had aan de overzijde van de straat haar winkel voor koffie en tabak. Het originele beeldje is in bezit van de gemeente Uithoorn. De Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel heeft in de collectie nog een puntzak pruimtabak en een tabakspot van De Roode Vos. Verder herinnert niets meer in Uithoorn aan de indertijd bloeiende tabaksindustrie.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel
Omslagfoto:
Tabakvaria, ‘Tabaksfabriek Jan de Ruyter’

Publicatiedatum: 03/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.