Stolpverhaal uit Grosthuizen

Het hoge en steile puntdak piekt als een rietgedekte Matterhorn boven de leilinden uit. Erf en tuin zijn evenwichtig en doordacht aangelegd en passen als een tweede huid bij de woonfunctie van de stolp anno 1820 die deze sinds 1994 heeft.

Toen en nu

De zichtlijn naar het noorden is gebleven, net als de siertuin (hier haaks op de dorpsweg) en de boenstoep. Een oude schuur is smaakvol aangepast tot een soort groene leefkuil door de muren slechts gedeeltelijk te slopen en de restanten als beschutting te gebruiken. De detaillering van voor- en zijgevel, geheel in blokverband van crème pleisterwerk en voorzien van kroonlijsten, is haast stads. De originele roosters in de twee voordeuren met afbeeldingen van een man met een aapje en een vrouw bij een waterput, benadrukken deze deftige uitstraling.

Stolpboerderij Grosthuizen. De detaillering van voor- en zijgevel, geheel in blokverband van crème pleisterwerk en voorzien van kroonlijsten, is haast stads. Foto Mart Groentjes.

Rondleiding

Binnen is de doordachte indeling smaakvol doorgezet. Annet Rietdijk gaat voor en tijdens de rondleiding valt op hoe zij zelf (weer) met volle teugen van het resultaat van de 13 jaar durende (!) verbouwing geniet. De woonkamer beslaat ongeveer de helft van de oorspronkelijke lange regel en benut ten volle de vrije uitkijk aan de achterzijde. Het vierkant is helemaal vrijgehouden en via twee dubbele deuren van melkglas bereikbaar: trapje af naar deze lager gelegen speelkamer voor de jeugd. Een groot raam in het plafond strooit indirect daglicht naar binnen. Via een derde dubbele deur is er toegang naar ‘washok’ en badkamer, waar het bovenlicht van de darsdeuren (hier aan de wegzijde) zorgt voor indirect daglicht. Werkelijk een vondst!

Via een gang met kinderslaapkamers kom je in de gezellig ingerichte woonkeuken met groene (Hindelopen) kleuraccenten. Op de plaats waar 13 jaar geleden de smuiger werd ontvreemd (1 dag voor de verhuizing), staat nu een sobere, hardstenen schoorsteenmantel. De voormalige opkamer is nu een open kast met magnetron. De houten lambrizering en de toegepaste naturel gekleurde witjes maken deze lichte keuken af.

De sfeervolle woonkamer met vrij uitzicht. Foto Mart Groentjes.

Vrij zicht

Een onverwachte trap leidt naar de bovenverdieping met een over de gehele oppervlakte gestorte afwerkvloer van anhydriet, die tevens een brandwerende functie heeft. Hier bevindt zich boven de aangebouwde staart de rustig gelegen ouderslaapkamer. Het vrije zicht op de imposante houtconstructie van vierkantpalen, dekbalken, zwingen en de in bovenmatig aantal toegepaste, zware sparren is bijna adembenemend.

Publicatiedatum: 05/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.