Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het huis Sjalom in de Dorpsstraat, Uithoorn

De woning aan Dorpsstraat 36 is onmiskenbaar een huis met historie. Pieter Vlamingh Kiebert legde in 1851 de eerste steen, gemetseld in de rechterzijgevel van dit rijksmonument.

Hij was de echtgenoot van Justina Wilhelmina Blom (vandaar de naam Blomstraat naast de opticien). Kiebert, afkomstig uit het Vlaamse, was een van de eerste ‘projectontwikkelaars’, samen met de families Winter en Kerkhofs uit Lille. Zij bezaten diverse winkelpanden en de tabaksfabriek aan de Schans. De joodse familie Blom had een goud- en zilverwinkel in de Dorpsstraat; het verklaart de naam ‘Sjalom’ op de gevel. Gedurende de oorlog verdween de familie Blom en werd het pand bestemd voor de Dienst Luchtbescherming. Er werd in de nabijheid van het huis een uitkijkpost op een dak opgericht.

Links het hek van de voortuin van het huis Sjalom. Rechts smidse Bosman (nu snackbar). Collectie SOUDK.

Duitsche zomertijd

Een jonge luchtbeschermer die in de oorlogsdagen mei 1940 te laat verscheen (“trein naar Uithoorn gemist”, zei hij) moest voor de rechter verschijnen. Een krantenverslaggever woonde de rechtszitting bij:

“Dat hij op 16 Mei zooveel te laat was gekomen kwam, omdat dien dag juist de Duitsche zomertijd was ingevoerd en ja, zoo snel kan een mensch zich daar niet op inschakelen. De wacht werd gehouden op een uitkijktoren en het woei er knap. Het gevolg was, dat verdachte dien avond een verkoudheid opliep. ‘Dat is een leelijk ding’, zeiden zijn broer en zuster, bij wie hij in huis was. ‘Jij gaat niet meer op dien toren.’ En hun wil was wet, want zij bezaten een wekker, welk instrument verdachte absoluut noodig had, wilde hij ’s nachts om twee uur wakker worden. Op den 18en Mei werd hij dan ook bij gebrek aan een wekker niet wakker.”

De officier vond dat allemaal erg nonchalant klinken en eiste vijftien gulden boete of vijftien dagen hechtenisstraf. Gezien de financiële positie van de jongeman veroordeelde de rechter de luchtwachter tot tien gulden (€ 4,54) boete of vijf dagen hechtenis.

Dorpsstraat 36 in 2012. Collectie SOUDK, foto Chr. Woerden Jzn.

Deurroosters

In 1952 kregen de weduwe Amalia Sophia Blom-Gans en haar dochter het huis terug. Later woonde er een arts. De prachtige roosters voor de ramen in de deur stellen de ‘Ontvoering van Europa’ voor.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 06/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

3 reacties
  • Julie van Horn schreef:

    Interessante informatie over het huis Sjalom in Uithoorn. Helaas werkte het bordje met de qr code niet! Ik weet niet of dat van uw organisatie afkomstig is.

  • Redactie Oneindig Noord-Holland schreef:

    Hartelijk dank! Als het goed is zijn al onze oude QR-bordjes vorig jaar verwijderd… Maar mocht u er toch nog één tegenkomen (en een foto naar ons willen mailen) zijn we u heel erg dankbaar!

  • Pieter Bots schreef:

    Inderdaad doet het QR bordje het niet meer. Tevens een vraag. Pieter Vlamingh Kiebert is ruim 30 jaar ouder dan pJustina Blom, waren die echt met elkaar getrouwd. Of is Pieter Vlamingh een zoon van François Kiebert

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.