Het Witte Huis van Uithoorn

Aan de Thamerlaan staat een opvallend huis met witte muren. "Weet je wat de overeenkomst is tussen Uithoorn en Washington?", vroeg een Uithoornaar aan mij toen ik een jaar of tien was. Ik wist het niet. "Het Witte Huis", zei hij triomfantelijk.

Book 1 min

Ik was er weer eens ingetuind en lachte als een boer met kiespijn. Anders dan in Washington huisvestte ‘Het Witte Huis’ van Uithoorn geen president. Emmanuel Brom, bedrijfsleider van de tabaksfabriek Jan de Ruyter in de Schans, bekend met het merk ‘De Roode Vos’, liet het pand begin twintigste eeuw bouwen.

Witte Huis op de Achterdijk ofte wel de huidige Thamerlaan, 1915. Collectie SOUDK.

Een ruime behuizing

De woning uit 1906 is een ontwerp van de architecten Joseph Cuypers en Jan Stuyt. Er waren 120 heipalen van elk 11 meter nodig om het fundament te leggen. Emmanuel Brom liet twee privaten aanleggen, waarvan één voor de dienstbode was. Hij woonde in het witte huis met zijn vrouw en twee kinderen, Maria en Harry, tot 1938. Het huis was zo ruim dat ook zijn schoonmoeder en enkele familieleden konden inwonen. Na zijn vertrek kwam het huis in handen van de gezusters Van Bunningen.

De provinciale weg

De opvallende woning kijkt uit op de Raadhuisstraat. Het betreffende raadhuis is echter al lang geleden gesloopt omdat het moest wijken voor de provinciale weg. Deze provinciale weg zou bij het witte huis worden omgelegd; dat was al sinds 1950 duidelijk. De vraag was alleen of de nieuwe route ten noorden of ten zuiden van Uithoorn (langs het Fort aan de Drecht) zou komen. Het provinciebestuur mikte op de zuidelijke route, maar verloor het van het Uithoornse gemeentebestuur. Het doorgaande verkeer wordt sinds eind 2013 noordelijk om het dorp geleid, maar het zal nooit meer zo rustig rond het huis worden als begin vorige eeuw. Toen grensde de Thamerlaan nog aan uitgestrekte weilanden en was het Zijdelveld de verbindingsweg richting Aalsmeer.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 06/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN