Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Strandvliet: hoeve met chique sfeer

Rond boerderij Strandvlied hangt nog de chique sfeer van de buitenplaats die hier ooit stond. De geschiedenis van de hoeve gaat terug tot 1682. Gijsbert de David Strantwijk, regent van het aalmoezeniershuis in Amsterdam, kocht toen aan de Amstel een stuk grond en een boerderij. Hij noemde de hoeve naar zichzelf: Strandvlied. Wijk betekent hetzelfde als vlied, namelijk een plaats om toevlucht te zoeken.

In 1750 had de familie Strantwijk aan de achterkant van hun land in Duivendrecht een tweede hofstede laten bouwen, Strandvliet (met een ‘t’! ) geheten. Hierin kwamen pachters te wonen. Na een brand in 1761 werd het huis aan de Amstel in steen herbouwd. Onder latere eigenaars groeide Strandvliet uit tot een buitenplaats. Vermoedelijk vanwege de hoge kosten van de exploitatie van de hofstede aan de Amstel moest de familie Strantwijk de boerderij in Duivendrecht in 1790 verkopen.

Hoeve wordt buitenplaats. In 1682 liet regent Strantwijk zijn Strandvliet bouwen. Aan de Binnenweg in Ouderkerk. Met zicht op de Amstel. Foto: Piet de Boer.

Hoeve wordt buitenplaats

Begin van de 19e eeuw was Strandvliet kennelijk weer in verval geraakt. Cornelis van Heusden kocht het op een veiling en vroeg in 1809 een sloopvergunning aan voor het herenhuis. De sloop is waarschijnlijk niet uitgevoerd. De huidige boerderij lijkt uit de tweede helft van de 18e eeuw. In de loop van de eeuwen is er afwisselend sprake van Strandvlied en Strandvliet.

De voorgevel wordt gekenmerkt door  grote woonramen. Met daaronder de bescheiden ramen van de kaaskelder. Naast de hoeve staat het zomerhuis. Daar woonde de boerenfamilie in de zomermaanden. In het Historisch Museum Ouder-Amstel bevinden zich nog tegels die afkomstig zijn uit de eerste buitenplaats Strandvliet. Ze lagen onder de vloer van de woonkamer in het zomerhuis.

Hofstede Strandvliet van de heer Strandwijk, 1730. Collectie Noord-Hollands Archief.

Strandvliet symbool voor scheiding

De aanleg van de Rijksweg A2 in 1953 betekende niet alleen de scheiding tussen de boerderijen aan de Amstel en hun ‘dependances’ in de Venser- en Groot-Duivendrechterpolder. Het was ook de scheiding tussen de beide belangrijkste kernen van de gemeente Ouder-Amstel: Duivendrecht en Ouderkerk. Een belangrijk historisch keerpunt in de recente geschiedenis van de gemeente.

Nu kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat het land van Strandvliet helemaal doorliep van de Amstel naar de Rijksstraatweg in Duivendrecht. Hetzelfde gold ook voor andere boerderijen.

Publicatiedatum: 04/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.