Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Zwarte Kat schrijft historie

Buurtschap De Zwarte Kat speelt een rol in de geschiedenis van Amstelland. Hier lag indertijd een knooppunt van vaarwegen. Boten voeren hier langs over de Amstel. Maar van De Zwarte Kat kon je ook varen naar Bovenkerk. Op een kaart uit 1575 is te zien hoe de Simon Coolenvaart lag tussen een sluisje in de Bovenkerkerweg en de Amstel bij De Zwarte Kat.

Waar de vaart in de Amstel uitkwam lag in de Amsteldijk de Weteringbrug. Deze route over de Coolenvaart was vooral in trek bij schippers die op weg naar Haarlem zo min mogelijk tolgeld wilden afdragen. Van Bovenkerk kon je over het grote Haarlemmermeer naar Haarlem of Leiden varen. In de herberg van buurtschap De Zwarte Kat vond in 1765 de aanbesteding plaats voor het droogleggen van de Bovenkerkerpolder. Die herberg was toen al oud, want in aktes valt te lezen dat in 1646 ene Gerrit Kat hier een café had gekocht. Vandaar de naam.

Buurtschap aan Amstel

Halverwege Ouderkerk en Nes aan de Amstel dommelt buurtschap De Zwarte Kat. Ooit kon je van hier via een sluisje naar Bovenkerk varen. De foto is vanaf de Rondehoep genomen.Foto: Alex de Boer.

Buurtschap aan AmstelBuurtschap aan Amstel

Het droogmalen van de Bovenkerkerpolder betekende het einde van de Coolenvaart. Er valt behalve op oude kaarten niets meer van terug te vinden. Hoewel, een boerderij hier heet nog Weteringbrug.

Van Schaik

Een van de pachters die in de Bovenkerkerpolder een bestaan opbouwde was Hendrik van Schaik. Hij pachtte in 1788 een kavel van het polderbestuur. Hij boerde zo goed dat hij later de grond kon kopen. Op zijn boerderij is nog altijd een Van Schaik actief. Peter van Schaik, een andere nakomeling van Hendrik, stelde de geschiedenis van de polder te boek.

Publicatiedatum: 04/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.