Hoeve naast De Toekomst

In Ouderkerk spreken ze vaak van de ‘boerderij van Hottentot’ als ze hoeve Immanuel aan de Burg. Stramanweg bedoelen. Deze markante boerderij dateert uit 1907. Dat het bovenhuis op palen staat zie je vooral aan het veel lager gelegen achterhuis.

De vervening van De Toekomst leidde ertoe dat het veen naast en achter de boerderij werd weggebaggerd. Zo komt het dat de boerderij nu hoger ligt dan de omringende weilanden. De eerste bewoner van de boerderij was Bart Hottentot. Achttien jaar boerde hij er. Sinds 1925 fungeerde het gebouw niet meer als boerderij, maar Hottentot bleef er wel wonen. Latere  bewoners doopten de hoeve Relinquenda (‘zij die moet worden verlaten’). In 1972 kreeg de ‘boerderij van Hottentot’ weer aan andere naam: Immanuel.

‘Boerderij van Hottentot’

Hoeve Immanuel in Ouderkerk heette tevoren Relinquenda. De eerste bewoner was Bart Hottentot. De boerderij ligt naast veenderij De Toekomst.Foto: Piet de Boer.

‘Boerderij van Hottentot’‘Boerderij van Hottentot’

Opmerkelijk is een gekleurd tegeltableau in keramiek dat in de muur is gevat. Onder de naam Immanuel staat er een koetsier in afgebeeld. Dat is een ‘wagenaar’, genoemd naar de huidige bewoners. Op de schuur naast het huis valt een zesdelig schilderij op. Dat verbeeldt het 19e eeuwse gezegde ‘Die procedeert om ’n koe, geeft er een toe’.

Burgemeester Straman

De Burg. Stramanweg is genoemd naar J.A.A. Straman, burgemeester van Ouder-Amstel van 1920 tot 1938. Tegen het eind van zijn burgemeesterschap kwam de provinciale brug over de Amstel gereed. Toen werd de weg voor de ‘boerderij van Hottentot’ , van oudsher de verbinding tussen Ouderkerk en Duivendrecht, gepromoveerd tot drukke provinciale route. Veel automobilisten uit de richting van het Gooi passeerden de oude hoeve op weg naar Schiphol. Na de aanleg van de A9 werd het hier rustiger.

Publicatiedatum: 04/04/2012