
Droppings
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de behoefte aan wapens en munitie voor het verzet steeds meer toegenomen. West-Friesland was in de winter 1944-1945 een bruikbaar gebied voor het droppen van wapens. Een priester-student uit de omgeving van Spanbroek had onder de verzetsnaam “de Cat” een netwerk van afwerpterreinen opgezet. Tot deze terreinen behoorde de kleine polder Wogmeer, waar in het “rietbos van Ome Janus” stukken werden platgemaaid die door de Engelse radio met codenamen als “Martini” en “Medan” werden aangeduid. In de nacht van 10 en 11 oktober 1944 zijn 12 verzetsmensen na zo’n dropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Aan de voet van de dijk ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De boerderij aan de Zuidervaart, “Houtlust”, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als “de slag bij Rustenburg” en was direct aanleiding om de droppings te verplaatsen naar de Wieringermeer.

De kerk met de toren waaraan het dorp Stompetoren zijn naam ontleent. Gebouwd in 1663, met het monument (uit 1946) ter nagedachtenis aan de Slag bij Rustenburg ervoor. Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.
Er is niet alleen een monument ter nagedachtenis aan de verzetsmensen, er is heel verrassend meer dat terugwijst naar die tijd. Zo zijn er twee prachtige gebrandschilderde ramen in de kerk in Stompetoren die ook rechtstreeks verband hebben met de gebeurtenissen destijds.
Publicatiedatum: 17/10/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
4 reactiesMijn vader was tijdens de Slag van Rustenburg, passant en getuige van deze dramatische gebeurtenis.
Mijn vader Cor Stet heeft dit eenmaal met mij gedeeld.
Cor Stet woonde in 1944 in de Geelvinkstraat in Castricum. Samen met zijn vader en hij, oudste zoon, zijn zij in de oorlog een tansportbedrijf begonnen. Daaruit is uiteindelijk het bedrijf Stet Expeditie ontstaan, eerst in Castricum en tegenwoordig gevestigd in Heemskerk.
Na de oorlog is mijn vader uit het transportbedrijf gestapt op verzoek van zijn schoonvader.
Op de ochtend na de nacht van de Slag van Rustenburg reed mijn vader, Cor Stet, op zijn bakfiets vanaf Castricum naar de Wieringermeer voor het ophalen van aardappels voor de nonnen in Bergen en Egmond. Hij passeerde een controlepost met een Duitse soldaat. Hij werd doorgelaten. Mijn vader reed verder; hij zag op een gegeven moment op een brug een man dood liggen, dit bleek later Gerard Veldman te zijn. Hij is doorgefietst, echter het hele gebied waarin hij bevond was hermetisch afgesloten door de moffen. Uiteindelijk is Cor terug gefietst naar de Duitse soldaat die hem had binnen gelaten. Na een uitvoerig debat heeft mijn vader de soldaat overtuigd dat hij er niets mee had te maken en heeft de Duitse soldaat hem doorgelaten.
Als nazaat ben ik de Duitse soldaat daarvoor dankbaar.
Cor Stet, C.J. Stet. mijn vader is geboren in 1919 in Castricum en overleden in 2000 in Alkmaar.
Dit zend ik voor de geschiedenisboeken
Gerard Stet, jongste zoon van C.J. Stet.
Goedendag, beste redactie, wilt u aan Gerard Stet doorgeven dat ik graag contact met hem zoek in verband met de bezoeken van C.J. Stet aan de Wieringermeer.
Beste Gerard, ik doe onderzoek naar de oorlogsperiode in Wieringermeer e.o. Uw vader Cor Stet kwam uit Castricum. Ik heb een rijtje namen waarvan ik vermoed dat deze (jonge) mannen ook uit Castricum en omgeving kwamen. Mag ik u eens bellen? Mijn mailadres is: anitablijdorp@gmail.com
Johannes de Reus genaamd Jan, was verzetsstrijder maar niet betrokken bij Rustenburg.
Hij overleed na een stengunschot tgv een herdenking op 14 mei 1945.
Hij overleed in het Ziekenhuis[onbekend Centraal Ziekenhuis of St. Elisabethziekenhuis] in Alkmaar.
Hij werd begraven -met militaire eer-op het RK Kerkhof van Zuidschermer[graf geruimd].
Zijn BS helm was geplaatst op zijn graf!
hanspouwwvh@gmail.com
De tekst aan het begin van deze site klopt niet helemaal: Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Floor Niele, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter en Frans van der Zeijden waren betrokken bij de Slag van Rustenburg. Piet Koning, Johannes de Reus, Siem Spierenburg en Rein Witteveen waren verzetsstrijders, die onder andere omstandigheden zijn gedood, maar wel binding hadden met de Schermer en omgeving. Van Siem Spierenburg is mij niet duidelijk welke binding hij had. Weet iemand hier meer over? Dan graag een reactie!
Ook de tekst onder “Droppings” eist een correctie: geen 12 maar dus 9 verzetsmensen waren direct betrokkenen. Van het z.g. verraad is tot op heden geen bewijs gevonden. Ook was het treffen niet ná een dropping. De dropping heeft nooit plaats gevonden door het slechte weer. Het vuurgevecht vond plaats bij de brug bij Rustenburg en niet aan de voet van de dijk.
Misschien wil de redactie e.e.a. aanpassen?!
Nadat ik tot de ontdekking kwam dat 4 van de betrokkenen bij de Slag bij Rustenburg familiebanden met mij hadden, heb ik uitgebreid informatie gezocht (en gevonden).
Mocht iemand daar interesse in hebben, dan wil ik dit graag delen.
Mijn e-mailadres is ETTGOO@OUTLOOK.COM