Slag bij Rustenburg

In Stompetoren staat voor de Kerk waaraan het dorp zijn naam ontleed een monument "ter nagedachtenis aan de 13 verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg (1944) zijn omgekomen en aan alle medeburgers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen". De namen van de omgekomen verzetshelden zijn: Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

Droppings

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de behoefte aan wapens en munitie voor het verzet steeds meer toegenomen. West-Friesland was in de winter 1944-1945 een bruikbaar gebied voor het droppen van wapens. Een priester-student uit de omgeving van Spanbroek had onder de verzetsnaam “de Cat” een netwerk van afwerpterreinen opgezet. Tot deze terreinen behoorde de kleine polder Wogmeer, waar in het “rietbos van Ome Janus” stukken werden platgemaaid die door de Engelse radio met codenamen als “Martini” en “Medan” werden aangeduid. In de nacht van 10 en 11 oktober 1944 zijn 12 verzetsmensen na zo’n dropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Aan de voet van de dijk ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De boerderij aan de Zuidervaart, “Houtlust”, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als “de slag bij Rustenburg” en was direct aanleiding om de droppings te verplaatsen naar de Wieringermeer.

Verdwijnpunt

In 2005 is een indrukwekkende ruim 50 minuten durende documentaire vervaardigd over de gebeurtenissen in oktober 1944. Met de titel: “Verdwijnpunt”. Want er is niet alleen een monument ter nagedachtenis aan de verzetsmensen, er is heel verrassend meer dat terugwijst naar die tijd. Zo zijn er twee prachtige gebrandschilderde ramen in de kerk in Stompetoren die ook rechtstreeks verband hebben met de gebeurtenissen destijds…In de documentaire wordt gesproken met de laatste nog levende ooggetuigen van de verschrikkelijke gebeurtenissen, maar ook met hun naaste familieleden…

Bronnen

http://www.schermerbelang.nl/film%20verdwijnpunt.html
http://wo2.archiefalkmaar.nl/interviews/28-houtlust

Publicatiedatum: 17/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.