Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stompetoren

Jan zonder geld: molenaar van poldermolen E Slag bij Rustenburg Portret van een zeldzaam boerenleven

Jan zonder geld: molenaar van poldermolen E

Het molenaarsbestaan is altijd armoe troef geweest. Bijbaantjes waren dan ook noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. Geen wonder dat molenaar ‘Jan zonder geld’ droomt van een ander bestaan. Maar het noodlot beslist anders.

>

Slag bij Rustenburg

In Stompetoren staat voor de Kerk waaraan het dorp zijn naam ontleed een monument “ter nagedachtenis aan de 13 verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg (1944) zijn omgekomen en aan alle medeburgers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen”. De namen van de omgekomen verzetshelden zijn: Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

>

Portret van een zeldzaam boerenleven

Ze komen uit een gezin van twaalf kinderen en luisteren naar klinkende katholieke namen: Marinus Johannes (72 jaar), Theodorus Adrianus (77 jaar) en Afra Cornelia (82 jaar). Aan de Noordervaart tussen Stompetoren en Schermerhorn waar het doorgaande verkeer onophoudelijk voorbij zoeft, houden de drie hun boerderij nog altijd in bedrijf. “Voor het geld is het allang niet meer nodig, maar we willen niet achter de geraniums zitten.” De ouderwetse manier van wonen en werken van ‘de Mullen’ was in de tijd van hun ouders en grootouders een vanzelfsprekendheid. Anno 2011 is het een zeldzaamheid geworden.

>