
Opvallend bouwwerk
De rooms-katholieken lieten toen zien dat ze (weer) meetelden in Weesp. Want na het leggen van de eerste steen begin 1875 verrees aan de Herengracht een door architect Theo Asseler (1823-1879) ontworpen opvallende driebeukige kruiskerk. Asseler had gekozen voor een gebouw in vroege neogotische stijl.

St. Laurentiuskerk met de hoge toren. De toren van de St. Laurentiuskerk reikt het hoogst van de hele stad Weesp. De kerk ligt aan het Smal Weesp, dat via een sluis uitkomt in de Vecht. Beeld: Jan Maarten Pekelharing.
Toren komt jaren later
Pas rond de eeuwwisseling, in 1900, was er voldoende geld in kas om de kroon op het werk te plaatsen. Kerkenbouwer Theo Asseler was toen al overleden, zodat architect A. Bruning het verzoek kreeg een passende toren te ontwerpen. De spits van de ranke toren die Bruning tekende reikt triomfantelijk hemelwaarts tot een hoogte van wel 65 meter. De St. Laurentiuskerk bleek daarmee nu het hoogste gebouw in de stad.
Fundering
Hoe lang nog, is echter de vraag. De Laurentiuskerk is namelijk aan het verzakken. Herstel van de fundering is een kostbare zaak en het afnemende aantal parochianen kan dat bedrag niet opbrengen. De Laurentiusparochie is enkele jaren geleden samengegaan met de Nicolaasparochie in Muiden. En de St. Laurentiuskerk is gesloten, in april 2014 vond hier de laatste eucharistieviering plaats. De gelovigen kerken nu elders in de stad.
De kerk aan de Herengracht is een gemeentelijk monument. De kans bestaat echter dat het schip van de kerk wordt gesloopt om er appartementen te realiseren. In de plannen van de projectontwikkelaar zal, tot vreugde van de Historische Kring Weesp, de karakteristieke toren (nog steeds het hoogste gebouw in de stad) behouden blijven.
Bronnen
- A.J. Zondergeld-Hamer, ‘De Geschiedenis van Weesp – Van prehistorie tot de moderne tijd’.
- ‘Weesp Monumentenstad’, monumentenspecial van Historisch Weesp (ledenblad Historische Kring Weesp).
Publicatiedatum: 08/04/2015
Vul deze informatie aan of geef een reactie.