Schuilkerk maakt plaats voor St. Laurentiuskerk

Nadat ze de Grote Kerk aan de Nieuwstraat bij de reformatie aan de protestanten hadden moeten overdragen, zochten rooms-katholieken in Weesp hun toevlucht in een schuilkerk. Alleen in het geheim konden ze in een gebouw aan de Achtergracht hun geloof belijden. Aan de Herengracht werden eind 18e eeuw met toestemming van de autoriteiten enkele pakhuizen van een jeneverstokerij omgebouwd tot een kerk. Van de straat kon je niet zien dat hier een godshuis stond. Daar kwam vanaf 1874 verandering in.

Book 2 min

Opvallend bouwwerk

De rooms-katholieken lieten toen zien dat ze (weer) meetelden in Weesp. Want na het leggen van de eerste steen begin 1875 verrees aan de Herengracht een door architect Theo Asseler (1823-1879) ontworpen opvallende driebeukige kruiskerk. Asseler had gekozen voor een gebouw in vroege neogotische stijl.

St. Laurentiuskerk met de hoge toren. De toren van de St. Laurentiuskerk reikt het hoogst van de hele stad Weesp. De kerk ligt aan het Smal Weesp, dat via een sluis uitkomt in de Vecht. Beeld: Jan Maarten Pekelharing.

Toren komt jaren later

Pas rond de eeuwwisseling, in 1900, was er voldoende geld in kas om de kroon op het werk te plaatsen. Kerkenbouwer Theo Asseler was toen al overleden, zodat architect A. Bruning het verzoek kreeg een passende toren te ontwerpen. De spits van de ranke toren die Bruning tekende reikt triomfantelijk hemelwaarts tot een hoogte van wel 65 meter. De St. Laurentiuskerk bleek daarmee nu het hoogste gebouw in de stad.

Fundering

Hoe lang nog, is echter de vraag. De Laurentiuskerk is namelijk aan het verzakken. Herstel van de fundering is een kostbare zaak en het afnemende aantal parochianen kan dat bedrag niet opbrengen. De Laurentiusparochie is enkele jaren geleden samengegaan met de Nicolaasparochie in Muiden. En de St. Laurentiuskerk is gesloten, in april 2014 vond hier de laatste eucharistieviering plaats. De gelovigen kerken nu elders in de stad.

De kerk aan de Herengracht is een gemeentelijk monument. De kans bestaat echter dat het schip van de kerk wordt gesloopt om er appartementen te realiseren. In de plannen van de projectontwikkelaar zal, tot vreugde van de Historische Kring Weesp, de karakteristieke toren (nog steeds het hoogste gebouw in de stad) behouden blijven.

Bronnen

  • A.J. Zondergeld-Hamer, ‘De Geschiedenis van Weesp – Van prehistorie tot de moderne tijd’.
  • ‘Weesp Monumentenstad’, monumentenspecial van Historisch Weesp (ledenblad Historische Kring Weesp).

Publicatiedatum: 08/04/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN