Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Riekermolen trekt busladingen toeristen

Bij busladingen tegelijk komen buitenlandse toeristen kijken naar de Riekermolen. Het is een populair plaatje: deze windmolen met op de achtergrond de Amstel. En met, wie weet, ook de schilder Rembrandt voor de lens. Als het meezit, ontbreken tulpen niet in dit karakteristieke beeld van Holland.

Eeuwenoud is de Riekermolen –  alleen al daarom een foto waard. In 1636 werd de achtkante grondzeiler gebouwd in de buurt van het dorpje Sloten (bij Amsterdam). De met riet gedekte molen hield de Riekerpolder droog.

Rembrandt schetst bij Riekermolen

In de tijd van Rembrandt stond de molen niet hier aan de Amstel. De schilder trok regelmatig met zijn schetsboek Amstelland in.Foto: Kees van Tilburg.

Rembrandt schetst bij RiekermolenRembrandt schetst bij Riekermolen

In de loop van de eeuwen rukte de stadsgrens steeds verder op richting Riekermolen. Na de Tweede Wereldoorlog was er zand nodig voor de aanleg van de westelijke tuinsteden. Veel zand bleek in de buurt te vinden: in en bij de Nieuwe Meer. De Riekerpolder werd voor de zandwinning uitgegraven en de molen moest afgebroken.

Malen in weekend

Het hoogbejaarde gevaarte verhuisde naar een nieuwe plek, hier aan de Amstel. De wieken kregen een aanpassing, zodat ze ook bij minder windvang kunnen malen. Desondanks vangen bomen en hoge flatgebouwen in Buitenveldert soms zoveel wind weg, dat de molenaar niet aan de slag kan. Gelukkig voor de inwoners van de tuinstad is er een elektrisch gemaal dat voor de droge voeten zorgt. De Riekermolen helpt alleen in het weekend af en toe een handje mee.
Rembrandt zit op één knie niet ver van de molen. Hij schetst hoe de Amstel door het groene polderland kronkelt. Rembrandt (1606-1669) was vaak in Amstelland aan het werk. Bij de herdenking van de driehonderdste sterfdag van deze wereldberoemde schilder werd zijn standbeeld bij de molen onthuld.

Publicatiedatum: 04/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.