De plas die weg moest

In de oksel van snelwegen A2 en A9 ligt de Ouderkerkerplas – het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat het water hier nog kabbelde. Tot vreugde van zo’n half miljoen recreanten en talloze watervogels is de grote zandput nooit gedempt.

Book 1 min

Diep in de Holendrechter- en Bullewijkerpolder wist Rijkswaterstaat zand te liggen. Zand dat prima van pas kwam voor de aanleg van rijkswegen op de slappe bodem in Amstelland. In de polder werd in de tweede helft van de vorige eeuw een gat gegraven om zand op te zuigen. De put ging wel tot 45 meter diepte. De toezegging om het gat weer helemaal dicht te gooien heeft Rijkswaterstaat afgekocht met miljoenen euro’s. De diepste gaten zijn wel deels opgevuld.

Ouderkerkerplas tussen snelwegen

De Ouderkerkerplas is behalve voor dagrecreanten ook een aantrekkelijk gebied voor watervogels. In de wintermaanden dobberen hier talloze smienten.Foto: jmp.

Ouderkerkerplas tussen snelwegenOuderkerkerplas tussen snelwegen

Met de miljoenen van Rijkswaterstaat kon de Ouderkerkerplas een recreatieve bestemming krijgen. Er kwamen een strand, speelgelegenheid, ruiterpaden, surfplek, gelegenheid om te duiken. Hier en daar is de Ouderkerkerplas zo diep, dat een energiemaatschappij het water benut voor warmte-koudewinning.

Oeverzwaluw

Het water in de plas is tamelijk brak als gevolg van diepe ondergrondse stromingen. Het voordeel daarvan is dat de plas zelden dicht vriest. In de winter kun je hier zodoende bijzonder veel smienten zien dobberen.
Over vogels gesproken, vrijwilligers van de plaatselijke vogelwerkgroep, hebben in de natuurhoek (bij het kruispunt van de rijkswegen) een wand opgeworpen met gaten erin. Hier nestelen eind van het voorjaar oeverzwaluwen. Wat ooit open polderland was, is uitgegroeid tot een veelzijdig natuur- en recreatiegebied. Met dank aan de grote gravers van Rijkswaterstaat.

Publicatiedatum: 04/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN