Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Rammelende melkbussen verstoren gebed

Een zondagmorgen in 1917 in de Thamerkerk in Uithoorn. De organist zette kordaat psalm 150 in. Halverwege de eerste strofe klonk het geluid van rammelende melkbussen. Verstoord keken de kerkgangers elkaar aan en sommigen raakten van de wijs. De organist trok nog een extra register open, maar daardoor ging de gezongen tekst verloren. De preek van de dominee werd hinderlijk onderbroken door het lawaai van buiten op de steiger. Het was de zoveelste keer dat de nabij gelegen melkfabriek CMC op de Dag des Heren een schip met melkbussen liet lossen gedurende de dienst. Het werd tijd dat de Kerkenraad actie ondernam naar de fabriek en naar de burgemeester.

Het kerkgebouw en de industrie

De luidruchtige fabriek stond hier van 1904 tot 1925; daarna werd het een voddenfabriek en later in de jaren ’60 weer een melkfabriek. Ooit had het dorpje Thamen aan de Amstel zich ontwikkeld ten koste van het oudere Thamen aan de Dijk (ter hoogte van de Briandflat bij de Hollandse Dijk). Thamen aan de Dijk werd namelijk bedreigd door het oprukkend water van de Legmeer. Thamen aan de Amstel groeide in betekenis toen hier in 1663 een kerkje gebouwd mocht worden. De gevel van dat kerkje, waar de kansel tegenaan stond, ging echter steeds meer uit het lood staan. In 1834 bouwde men de huidige kerk, ontworpen door architect en lidmaat L. van Heusden, naast de oude. Kleinzoon Johan legde de eerste steen voor de ‘nieuwe’ kerk.

Hemonyklok

In het torentje hangt sinds 1852 een echte Hemonyklok, gegoten in 1659 en afkomstig uit de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tot 1820 was de weg van Uithoorn tot aan Ouderkerk redelijk begaanbaar voor paard en rijtuig, maar het laatste stuk naar de grote stad diende men lopend (of te paard) af te leggen. Hetzelfde gold voor het stuk van Uithoorn naar Vrouwenakker: slechts een jaagpad. Een Uithoornse notabele sprak in 1817 zelfs koning Willem I aan op de slechte toestand van de weg en de bevaarbaarheid van de Amstel. Thamen en Uithoorn werden in 1819 samengevoegd tot gemeente Uithoorn.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 06/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.