Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Aristide Briand en het dorpje Thamen

Aristide Briand was vanaf 1894 een van de leiders van de Franse Socialistische Partij. Hij werd in 1906 minister van cultuur. Verscheidene malen was hij minister-president en gaf de Frans-Duitse toenadering vorm. In 1926 kreeg Briand de Nobelprijs voor de Vrede. Aristide Briand wordt beschouwd als een van de eerste politici die naar een gezamenlijk Europa streefden.

Thamen opgeslokt door de “waterwolf”.

De Briandflat behoort tot de oorspronkelijk 1080 flatwoningen verdeeld over 9 gebouwen en de eerste hoogbouw in Uithoorn. De flats werden om de boerderij heen gebouwd met de bedoeling om dit boerenbedrijf met land aan de overzijde van de Hollandse Dijk te bewaren. Het heeft niet zo mogen zijn. De Briandflat ligt ongeveer op de plek waar omstreeks 1300 het kerkje van Thamen aan de Dijk stond. Vanaf 1593 is er een doopboek voor Thamen bijgehouden. De Legmeer werd door het turfsteken steeds groter en de oever kalfde onder invloed van de heersende winden en golfslag steeds verder af. In 1662 verzocht het kerkbestuur de Proost van Sint Jan om te mogen verhuizen naar de Vinckebuurt aan de Amstel. Dat werd toegestaan en in 1663 verrees er een kerkje aan de Amstel. Aanvankelijk bedienden de predikanten zowel hun gemeente Thamen aan de Dijk als Thamen aan de Amstel. De teloorgang van Thamen aan de Dijk was echter niet meer te stoppen.

1975 – de boerderij van Rijlaarsdam tussen de Coudenhove- en de Churchillflat. Collectie SOUDK.

Verhuizen naar de Amstel

Het inwoneraantal –toch al niet zo hoog- daalde steeds verder en het kerkje werd nauwelijks onderhouden. Het merendeel vestigde zich in Thamen aan de Amstel. De kaarten van 1780 vermelden al “geweesen Tamen”. Het kerkhof bleef echter nog lang op de oude locatie in gebruik. Volgens notaris Hendrick van Voorst vond in 1791, dertig jaar na het verplaatsen van de kerk, een openbare verkoping van brandhout op het kerkhof plaats. En in 1929 haalde boer Reijers grond van deze locatie voor het ophogen van zijn land. Hij vond er talrijke beenderen tussen, die werden herbegraven, maar delen werden door onbekenden ook meegenomen. In 1895 werd het oude kerkhof ontruimd en zijn restanten van grafzerken en –kelders gebruikt bij de bouw van een huis/huizen aan de Thamerweg. Bij de bouw van de Briandflat vond men resten van oude bebouwing. In 2016 werd begonnen aan de sloop van 3 van de 9 flatgebouwen.

Bron: Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel

Publicatiedatum: 07/08/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.