Het bovenland mocht bij het vervenen niet worden weg gegraven. Anders zou de Amsteldijk het begeven. En hier zat klei (niet geschikt voor turf) in het veen. Na het weg halen van de veenlaag stond de polder onder water. Je kon over de brede plas naar Amstelveen varen.
Aan de rand van het bovenland werd bij de drooglegging van de Bovenkerkerpolder een ringsloot gegraven. Daar maalden de molens het water heen. En vandaar naar de Amstel. In 1770 was de polder droog gemalen.
Gemaal
In 1914 nam een (diesel)gemaal aan de Nesserlaan het werk van de molenaars over. Later kreeg het gemaal een elektromotor. In 1975 verrees een compleet nieuw gemaal. Het water dat het gemaal uit de polder pompt, gaat naar de Amstel.
Aan de overzijde van de rivier ligt polder de Rondehoep. Het is een van de weinige polders die het oude patroon van ontginning laten zien. Met sloten die van de rivieroever het land insteken als de spaken in een wiel. De Rondehoep is nooit uitgeveend. Het maaiveld ligt daar dus hoger dan in de Bovenkerkerpolder. Maar door inklinking en erosie ligt de Rondehoep toch ook onder het peil van de Amstel.
Publicatiedatum: 10/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.