Woon op het water

Al sinds de middeleeuwen wonen er mensen op het water. De eerste waterbewoners woonden op woonschepen waarop zij vaak ook handel dreven, zoals de verkoop van potten en pannen. Een dergelijk potschip ligt aan de overzijde van de woonark op de route 'Woonarkbewoners' van het Zuiderzeemuseum.

Book 1 min

De Zwerver

De oudste als zodanig gebouwde woonark van Nederland is ‘De Zwerver’ in Edam. Deze werd in 1900 ontworpen door de kunstenaar, graficus, architect en verzamelaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950). Hij woonde en werkte op het schip, maar gebruikte het ook als drijvende tentoonstellingsruimte. Zijn woonark werd dan ook vaak naar andere voormalige Zuiderzeehavens versleept. In het filmhuis van het Zuiderzeemuseum is hierover een film te zien.

De Zwerver aan de Nieuwe Haven in Edam.

De Zwerver aan de Nieuwe Haven in Edam.De Zwerver aan de Nieuwe Haven in Edam.

Toenemend aantal waterwoningen

Na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal waterwoningen door de woningnood, vooral in Amsterdam. Vaak woonden mensen op traditionele, uit de vaart genomen, omgebouwde zeil- en vrachtschepen. Vandaar de naam woonboot. Er zijn in Nederland inmiddels zo’n tienduizend geregistreerde ligplaatsen.

Betonnen casco

Het huis van de woonarkbewoners is gebouwd op een betonnen casco. Als het stormt, slapen de bewoners rustig en deinen ze zachtjes op de golven. Een moderne woonark, zoals dit door ABC Arkenbouw op Urk gebouwde exemplaar voor de Utrechtse Vinex-wijk Terwijde, heeft nog maar weinig gemeen met de eerste woonarken. De woonarken van nu zijn van alle gemakken voorzien en gebouwd van duurzame, energiebesparende materialen. Ze kunnen worden uitgerust met zonneboilers, warmtepompen, zonnepanelen, windmolens of een vegetatiedak. De bouw begint met een betonnen casco van 15 centimeter dik. Als deze bak is uitgehard, laten de bouwers het droogdok vollopen met water. De opbouw en afwerking vindt plaats in de waterstraat. In de bouwhal van ABC Arkenbouw wordt zo in drie maanden tijd een complete woonark gebouwd.

Publicatiedatum: 06/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN