De buitenplaats ‘Nooit Dor’ die uit de 17e eeuw dateerde, kreeg later de naam Zorgvliet. Zorgvliet ging echter halverwege de 19e eeuw tegen de vlakte. Toen gemeentebestuurders er hun oog op lieten vallen als plek voor een begraafplaats, was Zorgvliet niet meer dan een weilandje aan de Amstel. Ver buiten Amsterdam gelegen en daarom een geschikte plek voor een dodenakker.
Doodgraverswoning.
De vroegere doodgraverswoning diende aanvankelijk als aula op begraafplaats Zorgvlied. Bij de entree prijkt het gemeentewapen van Amstelveen (Nieuwer-Amstel). Deze grond behoorde in die jaren tot de gemeente Nieuwer-Amstel (Amstelveen). Vandaar het Amstelveense gemeentewapen bij de entree van Zorgvlied.
Bekende namen
In 1870 vond op Zorgvlied de eerste begrafenis plaats. Het was landelijk nieuws toen op Zorgvlied in 1931 een aula kwam. Zoiets was nog niet gebruikelijk. Maar ja, Zorgvlied was uitgegroeid tot elite-begraafplaats van Amsterdam. Veel bekende landgenoten liggen hier begraven. Onder wie Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt.
Hoewel Zorgvlied vanwege een annexatie in 1921 binnen de Amsterdamse gemeentegrens was getrokken, bleef Amstelveen de begraafplaats beheren. In het oudste deel van Zorgvlied vallen de praalgraven op. Zoals het mausoleum van Oscar Carré.
Ultramoderne monumenten
Het weilandje dat in 1867 was gekocht voor de begraafplaats bleek na enige tijd niet toereikend. Zorgvlied breidde uit tot meer dan 16 ha. Lopend door de recente uitbreidingen passeer je ultramoderne monumenten. Zorgvlied telt nu 17.000 graven. Wie alle paden wil lopen, heeft 60 km voor de boeg.
Publicatiedatum: 10/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.