Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Polder Waard-Nieuwland bij Wieringen

De inpoldering van de waarden aan de zuidkant van Wieringen kent een lange voorgeschiedenis. Rond 1400 werd dit buitendijks land voor het eerst bedijkt. In 1502 liep het gewonnen land weer onder. Er werden nog enkele pogingen ondernomen, maar in 1683 gaf men het op.

Wieringen was verscheidene malen door hevige stormen geteisterd. In 1845 was er een nieuw bedijkingsinitiatief. In 1848 was het eerste deel al bedijkt en drooggevallen. Maar de ontwatering van de polder was onvoldoende waardoor de grond te slap en nat bleef. Na het graven van betere sloten en de komst van een tweede poldermolen verbeterde de conditie van de bodem.

Polder Nieuwland.

Randmeer afgeblazen

De polder maakt nu een wat verlaten indruk. Ter voorbereiding van het geplande Wieringerrandmeer is de provincie Noord-Holland enige jaren geleden begonnen met het uitkopen van boerderijen en landbouwgrond. De polder zou weer onder water worden gezet als deel van het Randmeer dat van Wieringen weer een eiland zou maken. Door problemen met de financiering werd het Randmeer in de voorbereidingsfase al afgeblazen. Sindsdien wordt er weer geboerd in de polder, al is dat aan de boerderijen niet te zien.

 

Publicatiedatum: 08/07/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.