Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Aan de Stroeërweg in Stroe staat de museumboerderij Jan Lont. Het museum is te danken aan de laatste bewoner die er het boerenbedrijf uitoefende, Jan Lont. Hij legde een verzameling voorwerpen aan die te maken hebben met leven en werken van de Wieringers.

Jan Lont, boer en verzamelaar

Jan Lont (1908-1978), zoon van Elbert en Antje Lont, heeft samen met zijn broer Jaap (overleden in 1978) geleefd en gewerkt op deze ouderlijke boerderij. Voor Wieringen een doorsnee boerderij; er was onderdak voor zes koeien, een paard en enkele schapen. Na zijn 65e stopte Jan met boeren. De koeien verdwenen en de traditionele zomerstal bleef ook in de winter intact. Inmiddels had Jan een behoorlijke verzameling oude gereedschappen op allerlei gebied bijeengebracht.

Jan Lont, de laatste bewoner van de boerderij. Bron: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Van vriendenkring tot vereniging

Rond Jan Lont had zich een vriendenkring verzameld, die zich beijverde om de cultuurhistorische verzameling te behouden wanneer hij er niet meer zou zijn. Jan heeft in zijn testament de boerderij vermaakt aan de ‘Vereniging Wieringer Museum Jan Lont’, onder de voorwaarde dat hij er zelf tot zijn dood mocht blijven wonen.

Laatste rustplaats

Jan Lont is eind 1997 vanuit zijn eigen boerderij begraven op de kleine begraafplaats van Stroe, vlakbij de boerderij. Volgens oude gewoonte droegen de buren Jan via de speciale rouw- en trouwdeur naar zijn laatste rustplaats. Op het graf van Jan staat een steen waarop de boerderij is afgebeeld, met open rouwdeur, uitgebeiteld door de landelijk bekende Wieringer beeldhouwer Theo Mulder.

Boerderij werd museum

De boerderij is na een ingrijpende restauratie veranderd in een museum, waarin alle facetten van het leven en werken van de vroegere eilandbewoners een plaats hebben gekregen.

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

 

Website: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Publicatiedatum: 10/07/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.