Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Polder Duivendrecht duizend jaar

De Duivendrechtse Polder is één van de oudste polders in Nederland. Ze bestaat al bijna duizend jaar. De polder was van Duivendrechtse Laan (Rijksstraatweg) tot aan de Amstel ooit één geheel. Toen kon je van Duivendrecht naar Ouderkerk kijken en omgekeerd. De bouw van de spoorlijn in 1843 was de eerste doorsnijding van de gemeente Ouder-Amstel.

In 1953 werd de Rijksweg A2 geopend. Dat betekende de definitieve, fysieke splitsing van de gemeente in een Ouderkerkse en een Duivendrechtse enclave.

De polder bestaat uit twee delen: de Klein- en de Groot-Duivendrechtse Polder. In de Klein-Duivendrechtse Polder is turf gewonnen. Daarom ligt de grond aan de ene zijde van de dijk een stuk lager dan aan de andere kant: in de Groot-Duivendrechtse Polder. Op 22 juli 1638 verkregen de ingelanden van de buurt Klein-Duivendrecht en een deel van de Binnenbullewijk octrooi tot bedijking van hun landen.

Pad door Duivendrechtse Polder

Van de Amstel naar de A2 fiets je door het weidse land van de Groot-Duivendrechtse Polder. Pal onder Amsterdam en toch helemaal buiten. Foto: Alex de Boer.

Molen De Zwaan

Molen De Zwaan werd aan de Amstel gebouwd en bemaalde de Klein-Duivendrechtse en de Binnenbullewijkerpolder op de Amstel (de boezem van Amstelland). In 1879 werden de polders samengevoegd tot de ‘Verenigde Westbijlmer- en Klein Duivendrechtse polder’.

Begin 1900 zijn de uitgeveende gronden drooggemaakt en de nieuw ontstane polder ging “Nieuwe Bullewijk’’ heten. In 1910 nam het stoomgemaal van ‘Nieuwe Bullewijk’ de taak van de twee windmolens van deze polder over. De ene molen is afgebroken, de ander – molen De Zwaan – is gelukkig wel blijven staan. Een markant baken in het bijna duizend jaar lange bestaan van de Duivendrechtse polders.

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.