Rustieke wandelweg wordt dynamische Zuidas

Het Zuidplein bij het World Trade Center op de Zuidas is een plaats van de verbeelding. Wie dit levendige plein met zijn WTC, Atrium en NS station ziet, kan zich bijna niet voorstellen dat dit vijftig jaar geleden nog een groen paradijs was: de Zuidelijke Wandelweg.

De Zuidas Amsterdam heeft zich sinds 1985 in sneltreinvaart ontwikkeld tot een belangrijk centrum voor internationaal zakendoen en kennisontwikkeling. Het is een internationaal leefklimaat. Op Zuidas hebben zich nu al 400 wereldwijd opererende, bedrijven gevestigd. Alles is er: van woningen tot luxe winkels, van kinderopvang en scholen tot exclusieve restaurants en theater. Op deze dynamische plaats was dus de eens zo rustieke Zuidelijke Wandelweg.

Kuieren in de polder

De door bomen omzoomde laan door de polder heeft plaatsgemaakt voor de Zuidas. Deze foto uit midden vorige eeuw toont de Zuidelijke Wandelweg ter hoogte van de latere Buitenveldertselaan.Foto collectie Stadsarchief Amsterdam.

Kuieren in de polderKuieren in de polder

De Zuidelijke Wandelweg begon bij de Amstel, vlak bij begraafplaats Zorgvlied en eindigde bij de Amstelveenseweg ter hoogte van de R.K. Begraafplaats Buitenveldert. De wandel- en fietsroute liep langs de rand van de stad, midden in de polder.
Stadsbewoners wisten deze plek te vinden om aan het hectische stadsleven te ontsnappen. Op een paar honderd meter na bij Zorgvlied is vrijwel de hele weg verdwenen onder stadsuitbreiding, de nieuwe RAI en vooral de meer recente Zuidas.

Boerenwetering

Als je het fietspad (De Groene Zoom) in oostelijke richting volgt, kom je iets verderop in het Beatrixpark. Dat  herinnert nog aan vroeger sferen. Dit park is in 1938 door Jacoba Mulder ontworpen en als werkverschaffingsproject uitgevoerd. In 1960 heeft zij het fraaie pierenbad met pergola eraan toegevoegd. In 1972 maakte het park deel uit van de eerste tuinbouwtentoonstelling de Floriade.
In het park eindigt bij de rechthoekige vijver de Boerenwetering. Dit was vroeger een belangrijke waterverbinding tussen het centrum van Amsterdam en Amstelveen. De naam van het fietspad ‘Boerenweteringpad’ herinnert aan dit kanaal.

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.