Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amstel krijgt een eiland

De Amstel maakte voor 1700 ter hoogte van het huidige eiland ten zuiden van Ouderkerk een scherpe bocht. Trekschuiten kregen steeds meer moeite om deze bocht te ronden. De Schepenen van Amsterdam besloten om de rivier recht door te steken, zodat er een eiland ontstond.

Scheepswerf De Amstel heeft decennia lang het gezicht bepaald van het Amsteleiland. In de volksmond wordt het eiland nog steeds het Baas-eiland genoemd. De familie Baas exploiteerde de werf en heeft er drie generaties lang gewoond.

Recht trekken rivier

Gezien vanaf Rondehoep West, ten zuiden van Ouderkerk, maakte de Amstel hier van oudsher een bocht naar links. Na het besluit de rivier hier recht te trekken ontstond in de Amstel een eiland. Dit eiland behoorde tot de gemeente Nieuwer-Amstel (Amstelveen), omdat de oorspronkelijke loop van de Amstel de gemeentegrens was tussen Ouder- en Nieuwer-Amstel. Links op de foto een deel van het Amsteleiland. Rechts het doorgetrokken deel van de rivier.Foto: Alex de Boer.

Recht trekken rivierRecht trekken rivier

Het Amsteleiland is ook bekend van een nachtelijk drama in 1917. De veldwachters Rijerkerk en Prins zijn er vlakbij verdronken. Dat gebeurde waarschijnlijk, toen hun boot op 21 mei ’s nachts omsloeg tijdens hun poging tot de arrestatie van dieven. Die hadden het voorzien op de opslagplaats van oud-ijzer op het Amsteleiland.
Eén van de vermoedelijke daders, een vroegere knecht van de eigenaar van de opslagplaats, werd ook opgedregd. Hij bleek geboeid met de handboeien van Prins. Men denkt dat de knecht een vluchtpoging heeft gedaan, waarbij de boot omsloeg.

Uitvaart

De uitvaart op de oude begraafplaats in Ouderkerk werd bijgewoond door honderden agenten in groot tenue. De graven en het gedenkteken zijn te vinden op begraafplaats Karssenhof. De begraafplaats ligt verderop langs de Amstel aan de Binnenweg.

Publicatiedatum: 17/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.