Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Plattelandsklooster van aardbodem verdwenen

In een weiland langs het Oudelandsdijkje tussen Monnickendam en Ilpendam kwamen in 1959 tijdens een zeer droge zomer koppen tevoorschijn van een groot aantal palen. Het vermoeden rees, dat het hier ging om resten van het verdwenen klooster Galilea Minor, waarvan het bestaan wel bekend was, maar niet de exacte vestigingsplaats.

De opgraving

In 1960 werd een eerste verkenning gedaan, maar het duurde tot 1967 voordat met een opgraving werd begonnen. Deze opgraving stond onder leiding van de Universiteit van Amsterdam, maar werd uitgevoerd door vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland. Omdat alleen op zaterdagen werd gewerkt, werd de opgraving pas in 1975 afgesloten. De gehele plattegrond van het klooster en alle verschillende bouwfasen waren in kaart gebracht. De opgraving vormde een welkome aanvulling op de kennis over de plattelandskloosters in Nederland. Toen de opgravingputten weer moesten worden gedicht bleek de veengrond grotendeels te zijn geoxideerd. Er werd ergens ander vandaan grond aangevoerd om het weiland weer te egaliseren.

Galilea Minor. Bron: Cultuurcompagnie.

Gesloopt wegens behoefte aan bouwmateriaal

Het Franciscaner klooster was in 1431 gesticht, maar ging in 1465 over tot de veel strengere Cisterciënzer orde. De kloostergemeenschap werd na de Reformatie in het laatste kwart van de zestiende eeuw ontbonden. Stedelijke kloosters kregen vaak een herbestemming, maar plattelandskloosters werden gesloopt, omdat er door economische expansie grote behoefte was aan bouwmateriaal. Galilea Minor verdween ogenschijnlijk van de aardbodem.

Publicatiedatum: 25/08/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.