Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pieter Corneliszoon Hooft

P.C. Hooft is bij velen bekend als naamgever van Amsterdams’ duurste winkelstraat. Hier flaneren bekende en minder bekende Nederlanders met de bontkraag om de hals en de chihuahua in de tas. Weinig weten echter iets van de historische figuur P.C. Hooft. Pieter Corneliszoon Hooft leefde van 1581 tot 1647 en werd vooral bekend als dichter, schrijver en geschiedkundige. Vanaf 1609 woonde hij in het Muiderslot, wat hierdoor uitgroeide tot een culturele broedplaats.

Liefde voor de kunsten

P.C. Hooft werd op 16 maart 1581 geboren in Amsterdam. Zijn vader was een aanzienlijke koopman en burgemeester. Hij verwachtte van zoon Hooft eenzelfde koopmansgeest. Echter P.C. Hooft bleek veel meer geïnteresseerd in de kunsten met als grote voorbeeld Petrarca. Om de handelsgeest te stimuleren, stuurde vader Hooft zijn zoon naar Frankrijk en Italië. Deze hield zich hier echter meer met cultuur bezig, dan met handel. Bij terugkomst ging Hooft rechten studeren en werd vervolgens baljuw van Gooiland en drost en kastelein van Muiden. Als ambtswoning kreeg hij het Muiderslot, waar Hooft ’s zomer vrienden uitnodigde, die zich bezig hielden met letteren en kunst.

Pieter Cornelisz Hooft (1581-1647), drost van Muiden, geschiedschrijver en dichter. Ten halven lijve, bij een tafel met een boek en een globe. Staande achter een balustrade. Collectie Rijksmuseum Amsterdam / Amsterdam Museum.

Muiderkring

Al voor 1598 werd Hooft lid van de rederijkerskamer, waar hij in contact kwam met bekende dichters zoals Vondel, Brederode en Coster. Deze nodigde hij na zijn huwelijk met de leerlinge van musicus Sweelinck, Christina van Erp, uit voor zomerse bijeenkomsten op zijn slot. Het gezelschap dat samenkwam is bekend geworden onder de naam ‘Muiderkring’, maar wisselde voordurend van samenstelling. De voornaamste gast op het slot was de predikant, schrijver en dichter Casper van Baerle (Barlaeus).

Het Muiderslot. Foto: Bas Meeuws, via Rijksmuseum Muiderslot.

Eenzaamheid

De vier kinderen van Christina en Hooft overleden allen. Ook Christina overleed in 1624. Dit stemde Hooft erg eenzaam. In deze tijd schreef hij zijn mooiste stukken, zoals ‘Geeraedt van Velzen’, ‘Baeto’ en ‘Warenar’. Ook begon hij in 1628 aan zijn ‘Nederlandsche Historien’. In 1638 waren de eerste 20 delen gereed, vier jaar later rolden ze pas van de pers. Hij werkte eraan tot aan zijn dood in 1647. Met de dood van Hooft stierf ook de Muiderkring.

Publicatiedatum: 29/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.