Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kerk aan zee

Aan het einde van de Zeedijk tussen Muiden en Muiderberg ligt de laatgotische Kerk aan Zee, die hier werd gebouwd rond 1350. De kerk heeft niet altijd zo dicht bij het water gestaan, maar door vele stormen kwam de zee steeds dichterbij, zoals in 1916, toen in één keer 100 meter van de kust werd afgeslagen. De aanleg van de dijk tussen de Zuiderzee en de kerk heeft erger kunnen voorkomen.

Kerck-gevaarte

De eerste kerk op deze plaats werd vermoedelijk gebouwd in de veertiende eeuw. De huidige toren stamt uit omstreeks 1620. Na het rampjaar 1672 werd de kerk in 1686 herbouwd, dankzij steun van rijke Amsterdammers. De belangrijkste geldschieter zou de rijke koopman Isaäc Jan Nijs zijn geweest. De kerk werd ingewijd door Gerbrandus van Leeuwen, die tegelijkertijd het boekje ‘Muyder-bergs herbouwde Kerck-gevaarte’ publiceerde met daarin zijn preek en vele dankwoorden voor Nijs en zijn vrouw Maria Munter. Mogelijk waren al deze dankwoorden niet voor niets, de kerk was namelijk nog niet af en verdere financiering was gewenst.

De zwarte predikant

De eerste predikant van Muiderberg was Nicolas de la Bassecour (1687). Een bijzonderder predikant was echter Jacobus Elisa Joannes Capitein, een voormalig tot slaaf gemaakte uit Ghana die in Leiden promoveerde op slavernij. In zijn proefschrift verkondigde hij dat slavernij niet in strijd was met christelijke vrijheden. Hij was de eerst zwart dominee van ons land en hield zijn eerste preek in Muiderberg in 1742, voordat hij op zendingwerk ging naar het Nederlandse slavenfort Elmina in Goudkunst.

Portret van predikant Jacobus Elisa Johannes Capitein, Pieter Tanjé, naar Philip van Dijk, 1742. Collectie Rijksmuseum, objectnummer RP-P-1903-A-23405.

Zeemansgraf

De kerk en de algemene begraafplaats werden in 1934 deels verwoest door een brand. Brokstukken werden gebruikt voor het versterken van de zeedijk. Er is echter een bijzondere grafkelder bewaard gebleven. Hierin zou een zeeman liggen die in 1782 was aangespoeld bij Muiderberg. Hij had veel geld en een testament bij zich, waarin hij aangaf begraven te willen worden in een grafkelder in de plaats waar hij aangespoeld was. De naam van deze drenkeling is nooit achterhaald.

Publicatiedatum: 29/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.