Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nessermolen bewaakte polderpeil

Fietsend of wandelend over de Rondehoep West langs de rivier zie je in de buurt van Nes aan de Amstel een molenstomp. Niet tegen de dijk aangeplakt, maar wat bescheiden teruggetrokken in de polder. De Nessermolen staat op 120 meter van de Amstel aan het eind van een (nu gedempte) opvaart.

De molen is van het type grondzeiler; de romp is achtkante bovenkruier. Ze dateert uit 1637. De functie van de molen was voorheen poldermolen. Eeuwen lang bemaalden enkele molens deze polder. Zij regelden samen het waterpeil in de Rondehoep.

In 1867 werd de Nessermolen vervijzeld dat wil zeggen dat de molen van een vijzel moest worden voorzien. Dat was wel nodig, want als gevolg van de bodemdaling bereikte het scheprad het water in de molengang niet meer. Met een vijzel lukte dat wel.

Totdat nieuwe technieken het molenwerk overnamen. Rond 1910-’12 is het gaande werk uit de molen verwijderd. De molen is niet meer maalvaardig.

Molenstomp in Rondehoep Aan de trotse molen die ooit de Rondehoep droog hield, herinnert nog de molenstomp aan Rondehoep West. Aan de overzijde van de rivier ligt Nes aan de Amstel. Foto: Piet de Boer.

Dieselgemaal

De Nessermolen had dezelfde functie als de Wavermolen. In 1913 werd de Wavermolen gesloopt. Op die plek kwam een nieuw dieselgemaal. De molenstomp bij Nes bleef staan en wordt nog steeds bewoond. Een fraaie laan leidt van de dijk naar de vroeger molen.

Nabij Nes aan de Amstel stonden twee molens met de naam Nessermolen: deze molen en aan de overkant van de Amstel in de Bovenkerkerpolder (later De Oude Gerard geheten). De molen is niet open voor publiek.

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.