Fort beschermt Rondehoep

Staand bij de Jac. C. Keabrug zie je bij Nessersluis een fort liggen. Het is een onderdeel van De Stelling van Amsterdam. De Rondehoep lag nog net binnen de 135 km lange verdedigingscirkel die op 15-20 km rond de hoofdstad Amsterdam was gebouwd. De Stelling is tussen 1881 en 1914 gerealiseerd.

Book 1 min

De Stelling omvat o.a. kilometers brede onderwaterzettingen (inundaties) en 36 forten. Daarnaast zijn er nog kustforten en -batterijen, inlaatsluizen en magazijnen. Dit alles om de regio Amsterdam als laatste bastion van het Koninkrijk der Nederlanden te kunnen verdedigen.

Jac. C. Keabrug over Oude Waver

Fietsknooppunt 1 van Noord-Holland vind je bij de Jac. C. Keabrug, aan de rand van de Rondehoep. Het Fort Waver ligt verscholen in het geboomte rechts op de achtergrond, bij Nessersluis.
Foto: jmp.

Jac. C. Keabrug over Oude WaverJac. C. Keabrug over Oude Waver

Dit Fort Waver, bij Nessersluis, had tot doel het afsluiten en verdedigen van de polder Groot-Mijdrecht.  Het terrein tussen dit fort en het Fort in de Botshol zou bij inundatie niet overstromen. Het fort moest ook de inundatiesluizen in de nabijheid beschermen.

Aardwerk

In 1886 begon men hier met het aanleggen van een aardwerk. Vanaf 1895 werd het werk verder uitgebreid met vestingwerken en bomvrije gebouwen. In 1924 bood het werk onderdak aan 375 man. Vanaf 1948 tot 1980 diende het fort als munitiemagazijn. In 1959 werd de opheffing als vestingwerk van kracht en kwam er een wijnhandel. Het fort is eigendom van Natuurmonumenten. Het fort wordt gerestaureerd.
Door de voortschrijdende techniek van artillerie, infanterie, vliegtuigen, atoomwapens enzovoort verloor de Stelling haar rol in de Nederlandse verdediging. De Stelling is in 1996 geplaatst op de Lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO. De forten zijn het meest zichtbaar en spreken het meest tot de verbeelding.
Er is meer verbeelding nodig om de gehele Stelling te zien als een kring van inundaties en als logistiek systeem. Als je dat niet doet, ontgaat je de essentie van dit unieke bouwwerk.
Bij de Jac. C. Keabrug, in het zuiden van de Rondehoep, ligt fietsknooppunt 1 van Noord-Holland.Meer informatie over de forten:
Fort bij Waver-Amstel

 

Publicatiedatum: 12/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN