Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Meervliet

Slechts een boerderij, een tuinmuur en een toegangshek herinneren nu nog aan een ooit zeer fraaie buitenplaats. Tussen de grootse buitenplaatsen Velserbeek en Waterland vallen de restanten van het voormalige buitenplaatsje Meervliet niet echt op.

Familie Munter

Dirk Munter koopt vanaf 1681 een aantal percelen in de Claterbuert onder Velsen. Op één van deze percelen staat al een huis: de kern van de nu nog bestaande boerderij. Op zijn grond sticht Munter de hofstede Meervliet. In de volgende jaren breidt hij zijn bezit steeds verder uit in richting van het Wijkermeer. Op een van de zogenoemde Meerweijden tussen de Herenweg en het Wijkermeer bezit hij een eendenkooi, een vijver voor de vangst van wilde eenden. Ten noorden van deze eendenkooi koopt Munter de Velserhaven aan het meer. Bij de koop zijn de rechten inbegrepen voor de veerdienst Velsen-Amsterdam. Later komen er nog verdere terreinen bij, onder meer het terrein Lievendael ten westen van Meervliet.

Via Munters weduwe, Catharina Laurentius, erft de Amsterdamse burgemeester Lucas Trip Meervliet. Meervliet is op dat moment een klein buitenverblijf met een mooie formele siertuin aan de Herenweg en een lange laan aan de achterkant.

Prentbriefkaart met Huize Meervliet.

Trip en Boreel

De volgende eigenaar, Cornelis Trip, Vrijheer van Oud en Nieuw Goudriaan en Langerak, laat het huis verbouwen. Na zijn dood in 1753 blijft zijn weduwe Meervliet gebruiken als buitenverblijf. Hun kleindochter Maria Trip, is erfgename. Als haar echtgenoot mr. Willem Boreel in 1778 de nabij gelegen terreinen van Beeckestijn en Hoogergeest erft, komen deze twee buitenplaatsen en Meervliet in één hand.

In 1782 splitsen Maria Trip en Willem Boreel het terrein van Meervliet in drie delen. Het eerste deel is het huis Meervliet. Het tweede: een deel ‘met boomgaarden, bosschen, plantagien […] en een stuk bosch genaamd Lievendaal’ en een vinkenbaan.Ten derde ‘een gedeelte van een bosch, agter Velserbeek met deszelfs cabinetten of zitbanken’. Deel drie wordt gekocht door Johann Goll van Franckenstein sr. die eigenaar is van Velserbeek. Hij voegt dit deel dan ook bij Velserbeek. Deel twee voegt Archibald Hope bij het naburige Waterland. Het eerste deel met huis Meervliet ten slotte komt via Hendrik Kromhout in bezit van mr. Joan Cornelis van der Hoop. In 1813 wordt deze laatste benoemd tot minister van Marine en vertrekt naar Den Haag. Een latere eigenaar, Willem Ferdinand Mogge Muilman, laat voor 1840 het herenhuis uitbreiden; waarschijnlijk komt er dan ook een verdieping bij.

Velsen, Meervliet, oostzijde, met tuin. Kopergravure, 1768. Collectie Noord-Hollands Archief.

Jhr. Jacob Willem Gustaaf Boreel van Hogelanden, eigenaar sinds 1877, erft voor 1892 ook Waterland, Beeckestijn en Hoogergeest. Hij woont op Waterland en heeft huis Meervliet en de bijgebouwen niet meer nodig. In 1926 verkoopt hij Meervliet daarom aan de Velsense aannemer H. van Oudshoorn, die het herenhuis Meervliet laat slopen. Op het terrein van Meervliet bouwt hij een aantal villa’s aan de Rijksweg.

Als restant van de buitenplaats bleven over: de muur van de moestuin, het toegangshek en de boerderij op Meervliet. De restanten van Meervliet zijn Rijksmonumenten.

Meervliet. Foto: Cultuurcompagnie.

Auteur: Christian Bertram

Landschap Noord Holland / Cultuurcompagnie

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.