Geschiedenis
Het terrein van Mariënheuvel hoorde oorspronkelijk bij het naburige Meer en Berg. Tussen 1907 en 1909 liet jonkheer Hendrik Jan Deutz van Lennep (1866-1934) hier door de architect Foeke Kuipers (1871-1954) een imposant nieuw hoofdhuis bouwen voor Meer en Berg. Het oude herenhuis van Meer en Berg aan de Glipperdreef werd toen gesloopt. Het gebouw in historiserende stijl met zijn vlindervormige plattegrond kwam op de top van het duinterrein te staan, aan de randen van het beboste deel van Meer en Berg. Vanuit het monumentale gebouw geniet men van een mooie uitzicht over een zacht richting De Glip aflopend gazon. L.A. Springer legde het terrein rond (Nieuw) Meer en Berg aan. In dat ontwerp is een mengeling van formele stijl met een duidelijke rechte hoofdas, en landschapsstijl met slingerende paden te vinden. Bij het huis werden veel kastanjes geplant. Aan de toegangszijde liep de rechte laan vroeger door en sloot aan op de Beukenlaan.
Augustinessen
In 1946 kochten de Zusters Augustinessen het terrein. Zij lieten in de periode 1946-‘49 vleugels met een kerk aanbouwen in een soort van neo-romaanse stijl. Ook lieten ze het interieur van het hoofdhuis en de naam van het terrein veranderen: het van Meer en Berg afgesplitste terrein kreeg de naam Mariënheuvel. (Nu staat het ook bekend onder de naam Thagaste, de geboorteoord van de heilige Augustinus). In 1971 kwam er nog een nieuw rusthuis bij voor bejaarde Augustinessen. Bij de nieuwbouw werd opnieuw J.J. Warmendam geraadpleegd voor het tuinontwerp. Hij had in 1959 al een vijver laten aanleggen op de plek van een bestaande waterloop. Het terrein liep vroeger aan de zuidoostzijde door tot de Glipperdreef. Hier staan nu woningen en – aan de oostkant van het terrein – een nieuw verzorgingstehuis.
Het historische hoofdhuis uit 1907-1909 en de parkaanleg zijn Rijksmonumenten. Mariënheuvel/Thagaste is officieel niet openbaar toegankelijk.
Auteur: Christian Bertram
Literatuur:
- Albers, L.H. Landgoederen van Zuid-Kennemerland. Amsterdam: Stichting Nationale Contactcommissie Monumentenbescherming, 1984, nr 49 pag. 121.
- Monumentenbeschrijving RCE, zie: http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl onder Noord-Holland/ Heemstede/Mariënheuvel
Publicatiedatum: 30/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.