Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Landgoed Caprera

De naam dankt dit landgoed aan Adriaan Volckert Teding van Berkhout die het landgoed erft in 1858. Zijn grote held is de Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi. Hij noemt zijn landgoed met het meertje en het nieuwe landhuis Caprera, naar het eiland bij Sardinië, waar Garibaldi zijn hoofdkwartier had.

In den beginne

Caprera is slechts een deel van een middeleeuws landgoed. Vlakbij het meertje van Caprera heeft het “Huis te Aelbertsberg” gestaan, dat dateert uit de tijd van Graaf Floris II (ca 1085 – 1122). De houten gebouwen van het Huis te Aelbertsberg worden in de veertiende-eeuw vervangen door stenen gebouwen: Het Huis te Bloemendaal geheten.

Huize Caprera, 1928. Collectie Noord-Hollands Archief.

Bewonderaar van Garibaldi

Cornelia Wolff, weduwe van de textielkoopman Willem Philips Kops voegt in 1814 de buitenplaats Het Huis te Bloemendaal toe aan haar eigendom Wildhoef. De buitenplaats wordt daarmee 130 hectare groot. Het zeventiende-eeuwse huis wordt dan gesloopt. Jonkheer mr. Pieter Teding van Berkhout komt door zijn huwelijk met de dochter van Cornelia Wolf in het bezit van 59 hectare grond rond het voormalige Huis te Bloemendaal. Zijn zoon , de naamgever van het landgoed, erft het na hem.

In 1928 vervangt een nieuwe villa, die nu nog aanwezig is, de negentiende-eeuwse villa van Teding Berkhout. Een van de bewoners is de scheepsmagnaat Wijsmuller die hier tot in 1980 heeft gewoond.

Het openlucht theater

Het openlucht theater is in 1948 opgericht op grond die toen al niet meer tot het landgoed behoorde. Het theater is in 2000 gemoderniseerd.

Laan achter Huize Caprera, genomen in ongeveer zuidelijke richting, 1928. Collectie Noord-Hollands Archief.

Wandelpark Caprera

Een cirkelvormig pad in het park herinnert nog aan de tijd dat er een paardentram reed naar Caprera. Dit pad was bedoeld als keerpunt voor de tram.
Het tegenwoordige wandelpark Caprera wordt in 1956 opgekocht door de gemeente Bloemendaal.

Na een opknapbeurt met behulp van een plan van Staatsbosbeheer wordt het park in 1960 voor publiek opengesteld. In 1992 is het park vergroot met een deel van het naastgelegen Wilhelminapark. Dat is nog te zien aan hier en daar abrupt eindigende paden.

Het wandelpark is tegen betaling toegankelijk.

Landschap Noord-Holland / Cultuur Compagnie

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.