Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Onder de Wester: Enkhuizer monument gered

In een pittoresk woonhuis met een rode bakstenen trapgevel in een van de belangrijkste en oudste straatjes van Enkhuizen vind je restaurant Onder de Wester. Lekker eten in het sfeervolle pand was echter niet zo vanzelfsprekend, in 2012 werd het monument nog gered uit een vervallen situatie.

Vermoedelijk werd het oude woonhuisje rond 1630 gebouwd. Samen met veel andere panden uit de Gouden Eeuw maakte het de Westerstraat tot de belangrijkste straat van Enkhuizen van toen. De straat doorklieft de stad van oost naar west en eindigt bij de Koepoort. Aan deze Westerstraat is heel wat historie uit de Gouden Eeuw te ontdekken, bijvoorbeeld de Westerkerk, de librije (bibliotheek) met een bijzondere wetenschappelijke collectie en het oude burgerweeshuis. Al met al is er veel te zien Onder de Wester.

Cornelis Springer, Oude gevels van huizen in de Nieuwe Westerstraat te Enkhuizen, 1865. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Ondanks dat het oude woon- en werkhuis een monumentstatus heeft, raakte het nog niet zo lang geleden in verval. De komst van restaurant Onder de Wester bood uitkomst. Het pand kreeg een nieuwe functie, maar er keerden wel originele materialen terug in het interieur, zoals de bar die bestaat uit meer dan 400 jaar oude houten vloerdelen. Uiteindelijk heeft Historische Vereniging Oud Enkhuizen de Pieter de Vries prijs uitgereikt voor de restauratie en de inrichting, en daarmee het redden, van het historische pand dat zo bepalend is voor het straatbeeld.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.