Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Klaas van Kieten, de reus van Spaarnwoude

Kinderen durven hem niet aan te kijken, onder zijn uitgestrekte arm kan zomaar één van de langste mannen van het dorp doorlopen en zijn voet is net zo groot als vier voeten achter elkaar. Joost van den Vondel waarschuwt dat je hem maar beter uit de weg kunt gaan. Zijn naam: Klaas van Kieten uit Spaarnwoude, de langste man van de dertiende eeuw.

Een aardige reus

Zijn ouders zijn in vergelijking met Klaas kleine mensen, niet zo vreemd want Klaas zelf is maar liefst 269 cm lang! Ondanks dat hij er eng uit ziet, vooral voor kinderen, is deze Klaas een aardige man en niet kwaadaardig zoals je zou denken van een reus.

Klaas van Kieten was 2 meter en 69 cm lang. De twee stenen in de muur van het kerkje van Spaarnwoude, gaven de spanwijdte van Van Kietens armen aan. Beeld: Klaas Kitten Groep.

Bezoek aan Engeland

Er is niet veel bekend van het leven van Klaas. Waarschijnlijk heeft hij zijn brood verdiend als landarbeider. Wanneer Klaas precies geboren en gestorven is en waar hij begraven ligt is niet bekend. Klaas heeft in 1296 Engeland bezocht met een aantal Nederlandse edelen: Heer Dirk van Brederode, Heer Willem van Egmondt en Heer Henrick Burghgrave van Leyden. Wat het doel van de reis was is niet bekend, maar sommigen denken dat het is geweest om zichzelf ‘tentoon te stellen’.

Volgens het Guiness Book of World Records was Robert Wadlow de langste man ooit. Hij mat 272 cm.

Volgens het Guiness Book of World Records was Robert Wadlow de langste man ooit. Hij mat 272 cm.

Beschrijving van Joost van den Vondel

Joost van den Vondel geeft Klaas een plek in zijn toneelstuk Gijsbrecht van Amstel. Dit drama gaat over de verwoesting van de stad Amsterdam in het jaar 1304. Vondel beschuldigt Van Kieten (onterecht) van allerlei gruwelijkheden: ‘ik zag hem man op man slingeren alsof het konijnen waren. Hij slingerde de mannen wel driemaal rond zijn hoofd en sloeg ze dan met de koppen op de stoep.’

Portret van Joost van den Vondel.

Portret van Joost van den Vondel. Beeld: Portretten Provinciale Atlas.

Afbeeldingen van Klaas van Kieten

Op een uithangbord van het oude Raadhuis van Spaarnwoude zou een afbeelding van Klaas van Kieten hebben gestaan. Het Raadhuis bestaat echter niet meer. Andere afbeeldingen van Klaas zijn er, voor zover bekend, niet. Hoe groot de reus geweest moet zijn, is af te lezen op de zuidmuur van de Stompe Toren te Spaarnwoude.

In de muur zijn twee stenen ingemetseld op 269 cm hoogte, de lengte van Klaas. En de afstand tussen beide stenen (maar liefst 185 cm) zou de maximale afstand zijn van de toppen van de middelvingers van beide handen bij geheel gespreide armen. Van een enorme klomp en een halssnoer die in de Stompe Toren liggen wordt geloofd dat ze van Klaas van Kieten zijn geweest.

Auteur: Eva van Dijk.

De Stompe Toren in Spaarnwoude.

De Stompe Toren in Spaarnwoude. Beeld: beeldbank Noordhollands Archief.

Publicatiedatum: 20/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

2 reacties
  • Wim schreef:

    De afmetingen in het verhaal van Eva van Dijk, zijn waarschijnlijk per abuis verwisseld. Beide grijze ingemetselde stenen hebben de horizontale afmetingen van de spanwijdte van de armen van Klaas. De hoogte van die stenen is niet zo belangrijk…. En persoon met een lengte van 269 kan nooit een spanwijdte van 186 cm hebben ….

  • Aron Versteeg schreef:

    Het vaam (lengte) van iemand is de lengte bij gestrekte armen gemeten tussen beide wijsvingers uitgedrukt in centimeters. Klaas van Kieten was dus 269 cm lang.
    Als een man zijn middelvinger maximaal buigt en brengt tot op de muis van zijn hand is dit de lengte van zijn geslachtsdeel in opgewonden toestand.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.