Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kapel ter nagedachtenis aan Graaf Willem II van Holland

In de ijzige koude van januari 1256 trok de graaf van Holland met een leger West-Friesland binnen. Het was graaf Willem II die kort daarvoor was gekozen tot rooms-koning van het Duitse Rijk. Voordat hij naar Rome afreisde om door de paus tot keizer te worden gekroond, wilde hij het opstandige gewest West-Friesland definitief bij zijn graafschap inlijven.

Maar ver kwam hij niet: hij reed een eind voor zijn manschappen uit en nog voordat hij Hoogwoud bereikte zakte hij met paard en al door het ijs. Hij werd doodgeslagen door enkele West-Friezen. Toen zij zich realiseerden wie zij hadden gedood sloeg de schrik hun om het hart. Zij vreesden de wraak die ongetwijfeld boven hun hoofd hing vanwege majesteitsschennis.

Onder de haardvloer begraven

Daarom werd het lichaam van Willem ijlings en heimelijk verstopt. Omdat de grond hard bevroren was moest dat in huis gebeuren: onder de haardvloer werd hij in een kist op grote diepte begraven. Toen zijn zoon graaf Floris V in 1282 een geslaagde poging deed om West-Friesland alsnog te veroveren, vond hij het lijk van zijn gesneuvelde vader terug. Hoogwoud werd verwoest en het lichaam van Willem II werd naar de Abdij van Middelburg vervoerd om daar alsnog een eervolle begrafenis te krijgen. De gebeurtenissen zouden zich volgens overlevering hebben afgespeeld aan of nabij de Koningspade.

Museumboerderij Westfrisia.

Gedachteniskapel

Adriaan Donker, de stichter van Museumboerderij West-Frisia aan de Koningspade, was al in zijn jeugd gefascineerd door het verhaal over de dood van Willem II. Hij wist zeker dat deze graaf bij zijn boerderij begraven had gelegen. Daarom richtte hij in 1970 een kapelletje op zijn erf op ter herinnering aan deze gebeurtenis.

Publicatiedatum: 23/09/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.