Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hoogwoud

Een rijk ge­vul­de kap­pen­doos uit West-Fries­land Het spook van koning Radboud: de Tientôn-elfrib Kapel ter nagedachtenis aan Graaf Willem II van Holland Cees de Steentijdman Stolpverhaal uit Hoogwoud Het dorp en de kerk van Hoogwoud Willem II, graaf van Holland en Rooms-koning van het Duitse Rijk Willem II in het ijs en de dwangburchten van Floris V

Een rijk ge­vul­de kap­pen­doos uit West-Fries­land

In de negentiende eeuw droegen vrouwen in West-Friesland op zondag een kappenstel: een set accessoires dat bestond uit kostbare sieraden en rijkelijk versierde spelden, kappen en mutsen. Deze kostbaarheden moesten goed bewaard worden en dan kwam een kappendoos goed van pas.

>

Het spook van koning Radboud: de Tientôn-elfrib

Volgens de legende spookt het in en rond het dorpje Hoogwoud in West-Friesland. De Friese koning Radboud waart hier rond als de Tientôn-elfrib (tien tenen en elf ribben): een monster met de kop van een snoek met vlijmscherpe tanden. Westfriese kinderen kregen als het donker werd dan ook de waarschuwing: ‘Binnenkomen, anders word je gepakt door de Tientoon en Elfrib!’

>

Kapel ter nagedachtenis aan Graaf Willem II van Holland

In de ijzige koude van januari 1256 trok de graaf van Holland met een leger West-Friesland binnen. Het was graaf Willem II die kort daarvoor was gekozen tot rooms-koning van het Duitse Rijk. Voordat hij naar Rome afreisde om door de paus tot keizer te worden gekroond, wilde hij het opstandige gewest West-Friesland definitief bij zijn graafschap inlijven.

>

Cees de Steentijdman

De Provincie Noord-Holland presenteerde op vrijdag 8 november 2013 de reconstructie van de 4500 jaar oude ‘Cees’. Gemaakt op basis van het in 1990 gevonden skelet op de Mienakker nabij Hoogwoud, is de levensechte mensfiguur een representant van de oer-Noord-Hollander. Vanaf januari 2015 is hij in zijn steentijduitrusting te bewonderen in Huis van Hilde, Archeologiemuseum van de provincie Noord-Holland.

>

Stolpverhaal uit Hoogwoud

De grote stolp ligt als een slapende mastodont in het lage licht van een magere najaarszon. De karakteristieke langhuisboerderij lijkt op te gaan in zijn omgeving, alsof ze allang bij elkaar horen. En dat is ook zo. Het voorhuis dateert van 1600, de boerderij van rond 1850! Een oude stolp op een nog oudere plek. Maar duidelijk samen één.

>

Het dorp en de kerk van Hoogwoud

In het voorjaar van 1282 vocht graaf Floris V zich met een groot leger een weg naar Hoogwoud. Hij wist dat hij daar moest zijn om eindelijk, 26 jaar na diens dood, de stoffelijke resten van zijn jonggestorven vader Rooms-koning Willem II op te graven. En dat klopte. Op aanwijzing van een plaatselijke boer vond hij het gebeente. Niet veel later schreef hij er een brief over aan zijn vriend, de koning van Engeland.

>

Willem II in het ijs en de dwangburchten van Floris V

Aan de Koningspade in Hoogwoud staat naast museumboerderij West-Frisia een kapelletje. Het staat er ter nagedachtenis aan Willem II: graaf van Holland, Roomskoning en aanstaande keizer van het Heilige Roomse Rijk. Begin 1256 werd hij vermoord door een groepje West-Friese boeren.

>