Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Braakpolder en het Maantjesland

De Braakpolder herbergt één van de twaalf meest hoogwaardige archeologische vindplaatsen van Noord-Holland. Om die reden is het gebied zelfs als provinciaal archeologisch monument aangewezen, onder de naam Maantjesland.

Enkelgrafcultuur

Het gaat hierbij om bewoningssporen uit de nieuwe steentijd, rond 2500 v. Chr., de zogenaamde Enkelgrafcultuur. Deze werd zo genoemd naar het gebruik om doden in een eigen graf te begraven. Daarin onderscheidt deze cultuur zich van de Trechterbekercultuur waarbij de doden in een gezamenlijk graf (hunebed) werden begraven. Van deze laatste cultuur zijn sporen gevonden in de bodem van de Wieringermeer.

Landbouw en jacht

Lang voordat de dijk ontstond woonden hier in een kwelderachtig gebied de eerste boeren. Zij hielden vee en verbouwden granen, maar vingen ook vissen en vogels. In het voorjaar leefden er kleine groepjes in jachtkampen, die hun buit naar de hoofdnederzetting brachten (in de huidige Groetpolder). Daar was een grote zaal gebouwd en verbleef in de winter de hele groep.

De Braakpolder.

Kano’s

In het gebied van Wieringen tot Zandwerven en van de Zijpe tot ver voorbij Medemblik zijn de sporen van deze mensen teruggevonden. Met kano’s werd gevist en trok men door het landschap. Ook onderhielden de bewoners contacten over grote afstand om producten en grondstoffen te ruilen en huwelijkspartners uit te wisselen. Deze sporen zijn ook aan de andere kant van de dijk gevonden, op de lage gronden van de Wieringermeerpolder. Dat men hier vroeger kon wonen, komt doordat de zeespiegel toen meters lager was dan tegenwoordig.

Publicatiedatum: 23/09/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.