Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Juichen op de ringspoorbrug

Op de brug van de ringspoorbaan waren ze geklommen. Dolblije inwoners van Diemen die op de stralende ochtend van 8 mei 1945 hun bevrijders begroetten. De Seafort Highlanders, Canadezen, kwamen over de Muiderstraatweg aanrijden. Een machtige colonne van honderden trucks, motorfietsen, pantserwagens en jeeps. Op weg naar Amsterdam.

De ringspoorbaan was kort voor de oorlog in gebruik genomen. De bezetters richtten het ringspoor in als verdedigingslinie rond de hoofdstad. Het land rond het dorp werd tegen het eind van de oorlog onder water gezet. Zo golfde het van de ringspoorbaan tot aan De Diem. En het kon er verschrikkelijk stinken. Rond de boerderijen hadden mannen dijkjes moeten opwerpen. Van de Burg. Van Tienenweg en de Burg. De Kievietstraat keek je over het water naar de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Diemen was toen kleiner dan nu en telde nog geen zesduizend inwoners.

Intocht bevrijders 8 mei 1945. Foto: Historische Kring Diemen.

Versperring

Om de ringspoorbaan te versterken als verdedigingslinie hadden de Duitsers er betonnen muren langs gezet. Op de Muiderstraatweg kwamen onder de ringspoorbrug versperringen. Toen er geen treinen meer reden over de ringspoorlijn, verdwenen er ’s nachts houten bielzen. Die gingen – in stukken gezaagd – de kachels in. Er was een groot tekort aan brandstof: bomen werden stiekem gekapt en houten hekken waren plots weg.

Een Duitse krant schreef in augustus 1941 verontwaardigd dat bij een bouwplaats aan de Muiderstraatweg meterslange houten palen waren gestolen. Een deel ervan vond de politie terug, het hout was al in stukken gezaagd. Na de oorlog richtte de Canadese militaire politie op de Muiderstraatweg onder de ringspoorbrug een wachtpost in. Zo konden ze controleren wat Diemen in- en uitging.

Diemen in de Tweede Wereldoorlog

Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen. Er staan enkele monumenten in Diemen en op de joodse begraafplaats ligt een bijzonder urnenveld. Maar de meeste plekken die in de jaren 1940-1945 een belangrijke rol hebben gespeeld, passeer je zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.

De inwoners van Diemen hebben dagelijks de gevolgen ervaren van de Duitse bezetting. Verzetslieden pleegden hier aanslagen op treintransporten. Aan de Ouderkerkerlaan rolde in het grootste geheim verzetsblad Vrij Nederland van de pers. Joodse buren bleken plots vertrokken. Een hele woonbuurt moest tegen de vlakte om Duitse soldaten bij een bunkermuur op de Hartveldsebrug een ruimer schootsveld te geven. In een koude wintermaand hobbelden ernstig ondervoede kinderen ’s nachts in onverwarmde vrachtwagens naar pleeggezinnen in Friesland. Daar was meer eten dan de gaarkeuken aan de Muiderstraatweg bood.

Publicatiedatum: 26/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.