Jaap Min schildert de polder (1950)

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezit een interessante bedrijfscollectie hedendaagse kunst. Maar er is ook ouder werk bij. Zoals dit schilderij ‘Groen polderlandschap’ door Jaap Min uit 1950.

Book 1 min

Bergen boven alles

Jacob (‘Jaap’) Min werd in 1914 geboren te Bergen. Aangemoedigd door Matthieu Wiegman begon hij in 1938 een studie aan de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten te Amsterdam. Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte Min een studiereis naar Italië. Hij maakte daar kennis met werk van grote meesters als Giotto en Campigli. Daar ontwaakte zijn liefde voor grote monumentale kunst. In 1955-1961 was Min verbonden als docent aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij kon echter niet aarden in Maastricht en keerde geplaagd door heimwee in 1961 naar zijn geliefde geboortedorp terug om nooit meer weg te gaan. Min overleed in 1987.

Jaap Min, Groen polderlandschap, 1950. Beeld: collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De zee in de rug

Min heeft veel religieus werk gemaakt: muurschilderingen, mozaïeken en glas-in-lood voor kerken en kloosters in Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland. Maar vooral schilderde hij Bergen en naaste omgeving. “Ik heb aan enkele vierkante kilometers genoeg. De dekking van de zee in de rug”, zei hij zelf. En zo verbeeldde hij bos, duin, strand en polder, koeien, wolkenluchten en sloten. Dat deed hij in een eigen en heel herkenbare stijl. Idyllisch zijn Mins landschappen absoluut niet. Ze hebben vaak een ruig, grof en schonkig karakter. Het schilderij (afm. 48 bij 78 cm.) in de collectie van het hoogheemraadschap is een mooi voorbeeld. Er spreekt een zekere dreiging uit. De lucht lijkt zwanger van zwaar weer. De duinen in de achtergrond zijn bijna zwart als rots. En de poldersloot op de voorgrond heeft wel wat weg van een rivier met waterval.

Detail Jaap Min, Groen polderlandschap (1950). Beeld: collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Publicatiedatum: 16/08/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN