Het Funen: groene woonwijk in Amsterdam

Een verlaten bedrijventerrein van 3,5 hectare groot dat dienst heeft gedaan als overslagstation, rangeerterrein en havengebied en bovendien pal naast een spoorlijn ligt; niet de eerste plek waar men zou willen wonen. Toch zijn alle woningen in de nieuwe woonwijk Het Funen verkocht of verhuurd. Deze groene woonwijk is een groot succes geworden en heeft bovendien door zijn bijzondere ontwerp de jaarlijkse Gouden Piramide architectuurprijs gewonnen.

Hidden delights

Een van de sterke punten van Het Funen is de afwisselende architectuur. Negen verschillende architecten, een stedenbouwkundige en een landschapsarchitect hebben zich bezig gehouden met het ontwerp van de nieuwe woonwijk. Daardoor is er een gevarieerd beeld ontstaan. De titel van het stedenbouwkundig plan was Hidden Delights, een verwijzing naar verschillende soorten bonbons in één doosje. Elke architect heeft één of meerdere huizenblokken ontworpen. Het Funenpark verbindt de verschillende blokken met elkaar. De woonwijk is geïnspireerd op de hofjes van vroeger, waar mensen de buitenruimte delen. In Het Funen is het park de buitenruimte die voor iedereen toegankelijk is.

Groen op meerdere fronten

Naast dat de woningen omgeven zijn door park, zijn er ook veel groene daken en gevels in Het Funen te vinden. Maar niet alleen de omgeving van Het Funen is groen, ook op het gebied van duurzaamheid zijn de ontwerpen interessant. Er is gebruikt gemaakt van systemen die de warmte terug winnen en van ventilatie die zich aanpast aan de luchtkwaliteit. Daarnaast is de woonwijk autoluw, parkeergarages bevinden zich aan de randen van het gebied.

Sociale sector

Om de bewoners van Het Funen net zo gevarieerd te laten zijn als de gebouwen in de wijk, is er voor gekozen om dertig procent van de woningen te reserveren voor de sociale woningbouw. Er zijn woningen voor studenten gebouwd, maar ook voor grote gezinnen en senioren. Deze huizen zijn in het ontwerp vermengd met de woningen voor de vrije sector, zodat vanaf de buitenkant niet te zien is waar de sociale huurwoningen zich bevinden.

Publicatiedatum: 30/05/2012