IJburg: een woonwijk opgerezen uit water

In het oosten van Amsterdam groeit een woonwijk op kunstmatige eilanden. IJburg is een innovatief project, dat ruimte moet geven aan 45.000 inwoners. Niet alle eilanden zijn al gerealiseerd, maar door de aanleg van de eilanden en het gebruik van vele bruggen heeft IJburg al internationale bekendheid gekregen. Met dit project laat Nederland opnieuw zien dat wonen onder de zeespiegel geen probleem hoeft te zijn.

Book 1 min

Een korte geschiedenis van IJburg

Het eerste plan om bewoonde eilanden aan het IJmeer te onttrekken, is van de architecten Van den Broek en Bakema. In 1965 wilden zij tussen het Zeeburgereiland en Pampus nieuwe eilanden creëren voor een woonwijk. De woningnood werd toen echter opgevangen door steden als Almere en Purmerend. In 1997 werd, na het houden van een referendum, besloten alsnog de eilanden in het IJmeer te maken. Het grootste deel van de stemmers was overigens tegen de bouw, maar de opkomst voor het referendum was te laag om geldig te zijn. In 2010 zijn de eerste drie eilanden opgeleverd.

Wonen op een pannenkoek

Amsterdam kent een lange traditie van het winnen van land uit water. Sinds de dertiende eeuw, toen de dam in de Amstel aangelegd werd, past de stad deze techniek toe. De eilanden in het IJmeer zijn aangelegd op basis van de pannenkoekmethode. Deze methode dankt zijn naam aan de manier waarop laag voor laag zand wordt opgespoten. Het benodigde zand wordt uit de vaargeulen in het Markermeer gehaald.

IJburg in 2004. Beeld: Wikimedia Commons

Cup IJ

Aangezien IJburg uit verschillende eilanden bestaat, zijn er veel bruggen gebouwd om de wijken met elkaar te verbinden. De grootste brug is de Enneüs Heermabrug, genoemd naar een politicus uit de vorige eeuw. De brug is ontworpen door de Engelse architect Nicolas Grimshaw en bestaat uit twee bogen van elk 75 meter lang. Aan deze bogen dankt de brug zijn bijnaam; hij wordt wel de Cup IJ of de Beha genoemd.

Publicatiedatum: 30/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN