Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huize Glück

Huize Glück, het restaurant en pension van Malvine Glück (1886-1942), was gevestigd aan het Oosteinde bij het Frederiksplein. Malvine Glück was niet alleen restaurant- en pensionhoudster. In 1932 schreef ze samen met Emma Bramson-Brest het Geïllustreerd Ritueel Kookboek met diëetrecepten.

Het kookboek had de goedkeuring gekregen van de Amsterdamse opperrabbijn en van twee artsen. Zij hadden in de voorafgaande jaren het werk van mevrouw Glück in de keuken van de Centraal-Israëlitische Ziekenverpleging bijzonder weten te waarderen. Een apart hoofdstuk in dit lijvige kookboek werd besteed aan voeding voor diabetici, maag- en darmpatiënten en ook voor een ‘vermagerings-’ of juist een ‘mestkuur’ kon men dit boekwerk raadplegen.

Rusthuis Gluck

Advertentie uit Het Joodsche Weekblad, 2 October 1942. Malvine Glück dreef een ‘rusthuis’ aan de Sarphatistraat, onder rabbinaal toezicht – koosjer dus. ‘Muiderschans’ was de naam die de Sarphatistraat onder de Duitse bezetting had.

Scheiden van vlees en melk

De dames beschreven in het Ritueel Kookboek uitvoerig ‘het onderzoek van gevogelte’ en ‘het kosher-maken van vleesch’, legden uit hoe bloeddruppels in eieren te detecteren, en gaven raad bij de keukeninrichting, over het scheiden van ‘vleesch en melk’ en over ‘twijfelgevallen’. Geen detail uit de koosjere en rituele huishouding werd over het hoofd gezien. ‘Bezuinigen ten koste van de kwaliteit van de keuken,’ was voor Glück en Bramson-Brest uit den boze. Alles in dit kookboek wijst erop dat voor hen de keuken het kloppende hart van het joodse huishouden was. De toon van het boek verraadt dat dit kookvolume wel vooral bestemd was voor joden uit de middenklasse. Bij visbereidingen werd bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen baars, zalm, snoek en tong, en ‘volksvisch’, zoals spiering, gebakken bokking, schar en kuitjes.

Publicatiedatum: 21/02/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.