
Voor de oorlog waren de meeste koosjere winkels in Amsterdam gevestigd in en rond de oude Jodenbuurt en in de nieuwbouwwijken meer in het zuiden van de stad, waar ook het gros van de joodse klanten woonde. Na 1945 vestigde het merendeel van de overgebleven Amsterdamse joden zich in de wijken in het zuiden van de stad. Joodse winkeliers volgden hun klanten, aanvankelijk naar Zuid en de Rivierenbuurt, en later ook naar Amstelveen en Buitenveldert.

Broodjeszaak Sal Meijer, Scheldestraat 45, Amsterdam, circa 2001. Uit: Fotozuil Joods Leven in Amsterdam, 1999-2002, Anita Frank en Pauline Prior. Collectie Joods Historisch Museum
Broodje halfom
De zaak van Sal Meijer staat bekend om de broodjes pekelvlees en ossenworst. Voor pekelvlees wordt het borstvlees van een rund ingemaakt met zout, suiker en salpeter, een bewaarmiddel dat al sinds de zestiende eeuw gebruikt wordt. Nadat het vlees aan aantal dagen heeft gestaan, wordt het afgekookt. Bij de joodse gemeenschap in Amsterdam is een broodje pekelvlees of een broodje halfom (pekelvlees en runderlever), een echte klassieker. Ossenworst is nog zoiets waarvan gezegd wordt dat het een typisch Amsterdams-joodse lekkernij is. Uiteraard was worst een veel voorkomend vleesproduct, maar in de meeste worsten zat varkensvlees. De variant met uitsluitend ossenvlees was koosjer te bereiden. Net als van vele andere ‘joodse’ gerechten en producten, is het moeilijk om ze exclusief aan de joodse keuken toe te schrijven. Niemand kan met zekerheid zeggen of de ‘uitvinder’ van de koosjere ossenworst een joodse Amsterdammer was, maar ondenkbaar is het allerminst.

Broodje halfom. Bron: http://mijnslager.info/.
Publicatiedatum: 21/02/2013
Vul deze informatie aan of geef een reactie.
1 reactieprachtige verhalen, maar het broodje half om op de foto is niet Koosjer.
De pekelvlees is van het rund, en de gekookte lever is ook van het rund.
alleen de runderlever op de foto is gelardeerd.
Je heb gelardeerde runderlever en ongelardeerde runderlever.
De runderlever werd gelardeerd met strookjes varkensspek om de wat droge lever meer smeuïgheid te geven. Maar een joodse broodjeszaak zal nooit gelardeerde runderlever gebruiken.