Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huis Bonck: bevroren in de tijd

In Huis Bonck lijkt de tijd te hebben stilgestaan: zowel van binnen als van buiten is het koopmanshuis uit 1624 een prachtig voorbeeld van de Hollandse Renaissancestijl. Een stijl die je terugvoert naar de Gouden Eeuw.

Het huis heeft een interieur waarin het houtskelet nog goed zichtbaar is. Dit skelet is verankerd aan de bakstenen gevels. Het is een voorbeeld van hoe koopmanshuizen in de Gouden Eeuw er uitzagen. Veel soortgelijke panden zijn aan de binnenkant sterk veranderd, maar in Huis Bonck bleven de authentieke materialen en sfeer behouden. Huizen met zoveel historische onderdelen, zijn in Nederland op één hand te tellen.

De buitenzijde van Huis Bonck. Foto door Arjan-Bronkhorst, via Monument en Bed.

Ook de functie van Huis Bonck bleef bijna 400 jaar onveranderd, wonen en werken werd er steeds gecombineerd. Na de Gouden Eeuw deed het pand dienst als wolfabriek en in de negentiende eeuw werd het zelfs gebruikt als stadsboerderij met vee in de kelder. Na restauratie door Vereniging Hendrick de Keyser ziet het pand er weer uit zoals in de tijd van de oorspronkelijke bewoner: koopman Bonck.

Het interieur van Huis Bonck. Foto door Arjan-Bronkhorst, via Monument en Bed.

Het voorhuis diende als een verlengstuk van de straat en konden kooplui elkaar ontmoeten en handel drijven. In de binnenkamer was de keuken (de haard), het hart van het huis. Hier bevond zich ook de knusse bedstee. In het hangkamertje vind je wat we nu het kantoor zouden noemen. Het hele kamertje is opgehangen aan het houtskelet. Hier deed koopman Bonck zijn werk terwijl hij kon uitkijken over hetgeen hem zoveel rijkdom schonk, de Zuiderzee.

Huis Bonck is tegenwoordig vijf dagen per week te bezichtigen als Museumhuis. Het huis is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 uur en op zondag van 12.00-16.00 uur voor bezoekers geopend. Daarnaast biedt Huis Bonck als Monument en Bed een overnachtingsgelegenheid voor bezoekers die zich écht even in de Gouden Eeuw willen wanen.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 27/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.