Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het verdwenen Sint Ursulaklooster op de Koemarkt in Purmerend

Bij de herinrichting van de Koemarkt in 2009 werden muurresten gevonden waarvan men aannam dat het ging om het Sint Ursulaklooster, een nonnenklooster dat in 1392 was gesticht. Op de eerste kaart van Purmerend van Jacob van Deventer (circa 1560) staat het klooster nog vermeld.

Het kloostergebouw was aan de westzijde van de huidige Koemarkt. Op het kloosterterrein werd ook begraven, want in 2010 vond men nog de schedel van een vrouw, waarschijnlijk een non, die tussen de 24 en 25 jaar oud was geworden. Het klooster werd aan het begin van de Opstand tegen Spanje (1572) ontruimd en in ieder geval gedeeltelijk verwoest. De Koemarkt bestond toen nog niet.

Gedenkstenen Sint Ursulaklooster

Cloosterwerff

Het terrein met de overblijfselen van het klooster heette Cloosterwerff. Het stadsbestuur van Purmerend besloot in 1603 dat er niet op het terrein van de Cloosterwerff mocht worden gebouwd. Zo werd de ruimte voor een beestenmarkt gecreëerd. Ter herinnering aan het klooster zijn na de herinrichting van de Koemarkt vijf stenen plaquettes in het plaveisel geplaatst met daarop afgebeeld de geschiedenis van het klooster.

Meer informatie over de geschiedenis van Purmerend bij de Vereniging Historisch Purmerend en in het Purmerends Museum.

Publicatiedatum: 25/08/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.